Кремль погрожує переслідувати полонених моряків за законами Росії

16:57, 26.11.2018
Кремль погрожує переслідувати полонених моряків за законами Росії

Захоплені судна України наразі перебувають у порті Керчі (фото: РБК)

Кремль погрожує переслідувати українських моряків, захоплених 25 листопада біля Керченської протоки, за законами Росії.
 
Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, пише російський "Інтерфакс".
 
За його словами, українські судна зайшли в територіальні води Росії і не відповідали на запити російських прикордонників.
 
Водночас Пєсков не зміг відповісти на запитання, чи є українські моряки військовополоненими.
 
"Я не можу відповісти на це питання. Порушники кордону переслідуються в суворій відповідності до законодавства", - цитує Пєскова "Інтерфакс".
 
Відповідаючи на питання, чи не побоюються в Кремлі негативних політичних наслідків, прес-секретар президента Росії сказав: "Безумовно, виконання норм нашого законодавства ніяк не може бути зумовлено жорсткою або м'якою реакцією кого б то не було за межами нашої країни".
 
Сам Путін наразі відмовчується.
 
Водночас уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова заявила, що спецслужби Росії в неділю затримали 24 українських моряка.
 

Пропагандистські канала Росії показали, як захоплені кораблі ВМС України "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" заходять до порту Керчі і тепер стоять рядком біля одного з причалів. Вона уточнила, що "їх всього 24 особи" (українські ВМС заявляли, що на затриманих суднах перебувають 23 моряки).

 
 
"Троє моряків перебувають у першій керченської лікарні, лікарі не ставлять стан важким, але, безумовно, поранення є поранення, і дуже важливо, щоб їм була надана кваліфікована допомога, і така надається", - стверджує вона.
 
Як заявила Москалькова, з членами екіпажу проводяться "процесуальні дії, пов'язані з встановленням обставин цієї справи".
 
"Якщо в акваторію заходить військове судно, то це, звичайно, не просто порушення кордону, це суспільно-небезпечне діяння, яке вимагає особливої ​​кваліфікації і розгляду", - зазначила Москалькова.
 
У свою чергу, голова комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Віктор Бондарєв вже заявив, що затримані поблизу Керченської протоки члени екіпажів українських військових катерів постануть перед судом.
 
"Кораблі (ВМС України) доставили до Керчі. Екіпажі арештовані і будуть притягнуті до суду, капітани і особовий склад будуть належним чином покарані", - цитує Бондарева в понеділок його прес-служба.
 
А застосування Росією зброї відносно військових кораблів України, на думку сенатора, є "абсолютно правомірним, оскільки вони порушили державний кордон".
 
Нагадаємо, у неділю ввечері Росія атакувала та захопила 3 військові судна УкраїниНа борту захоплених суден, за даними ВМС України, було 23 особи, із них 6 поранених, при чому 2 - тяжко. Наразі відомі імена трьох поранених: це Андрій Артеменко, Василь Сорока та Андрій Ейдер, які нібито перебувають у лікарні в Керчі на території окупованого Криму.
 
Омбудсвумен Росії Тетяна Москалькова раніше повідомила українській колезі Людмилі Денісовій, що стан поранених військових задовільний, їм надали медичну доппомогу. Однак, уже з’явилася непідтверджена інформація, що хлопців вивезли до Москви.
 
Президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО щодо заходів із забезпечення суверенітету та введеня воєнного стану в Україні після нападу Росії на кораблі Військово-морських сил в Азовському морі.