Представник України в ООН: Є явна загроза вторгнення в Маріуполь і Бердянськ

21:30, 26.11.2018
Представник України в ООН: Є явна загроза вторгнення в Маріуполь і Бердянськ

Володимир Єльченко (фото: "Апостроф")

Постпред України в Радбезі ООН Володимир Єльченко заявляє, що з боку Росії надходить явна загроза вторгнення в Україну і захоплення її міст Бердянська і Маріуполя.
 
Про це Єльченко повідомив у понеділок на засіданні Радбезу ООН щодо ситуації в Україні, передає "Голос Америки".
 
"Подальша ескалація з боку Росії не може бути виключена. Відповідно до наявних оперативних даних, є явна загроза вторгнення і захоплення Маріуполя і Бердянська", - розповів дипломат.
 
Він звернувся до Росії з вимогою негайно звільнити 23-х захоплених українських моряків, 3 українських військових кораблі, що були силою відбуксовані до Керчі, а також розблокувати прохід через Керченську протоку.
 
У свою чергу в російському представництві в ООН знайшли виправдання захопленню українських моряків - присутність на суднах співробітників СБУ, пише "Громадське".
 
"На одному із суден було двоє співробітників Служби безпеки України, які зізналися, що у них було спеціальне завдання - діяти саме таким чином", - заявив заступник постійного представника Росії в ООН Дмитро Полянський.
 
Зауважимо, на початку засіданні Рада безпеки ООН відмовилася підтримати російський порядок денний і розглядати напад ФСБ на українські кораблі з точки зору "порушення кордону Росії".
 
Як повідомлялося, НАТО не бачить виправдання застосування військової сили Росією проти українських судів в Керченській протоці.
 
Нагадаємо, у неділю ввечері Росія атакувала та захопила 3 військові судна УкраїниНа борту захоплених суден, за даними ВМС України, було 23 особи, із них 6 поранених, при чому 2 - тяжко. Наразі відомі імена трьох поранених: це Андрій Артеменко, Василь Сорока та Андрій Ейдер, які нібито перебувають у лікарні в Керчі на території окупованого Криму.
 
Один з поранених українських моряків перебуває у критичному стані, повідомив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.
 
Президент України Петро Порошенко після нападу Росії на кораблі Військово-морських сил в Азовському морі оголосив про введення в Україні воєнного стану.
 
Омбудсвумен Росії Тетяна Москалькова раніше повідомила українській колезі Людмилі Денісовій, що стан поранених військових задовільний, їм надали медичну допомогу.
 
У Кремлі погрожують судити полонених моряків за законами Росії. 18 імен полонених в Азові моряків читайте в "УМ".