Меркель говоритиме з Путіном про розблокування Азову та звільнення українських моряків (відео)

11:03, 30.11.2018

Канцлер ФРН Ангела Меркель має намір порушити питання щодо ситуації в Азовському морі та звільнення українських полонених моряків на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним під час саміту "Великої двадцятки" у Буенос-Айресі.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Ми за те, аби знайти мирне рішення, але маємо зробити все, щоби таке місто, як Маріуполь... не було просто відрізане. У цьому контексті я порушу цю тему перед російським президентом на зустрічі "Великої двадцятки", — сказала Ангела Меркель, висловивши сподівання, що Азовський регіон незабаром буде вільний для судноплавства.

Відповідну заяву вона зробила на ІІІ Українсько-німецькому бізнес-форумі у Берліні

Ангела Меркель додала, що не має бути військового вирішення в цьому протистоянні між двома країнами.

Канцлерка нагадала, що свого часу Крим на референдумі вирішив бути частиною України, коли та голосувала за незалежність. Глава німецького уряду також засудила будівництво Керченського мосту.

Ангела Меркель додала, що Німеччина та Франція готові надалі працювати в "нормандському форматі".

Канцлерка зауважила, що Мінські домовленості зробили внесок в деескалацію свого часу, але не привели ані до припинення вогню, ані до політичного рішення, а Україна так і не отримала доступ до власних кордонів на Сході.

Глава уряду ФРН також звернула увагу на те, що санкції не мають бути заради санкцій: "Ними Захід хоче дати зрозуміти, що країни, які межують з Росією, мають право обирати свій шлях розвитку, це є основою міжнародного порядку".

За її словами, чимало бізнесменів прагнуть мати добрі відносини з Росією, скаржаться на санкції. “Але йдеться про дуже принципові речі”, — сказала Ангела Меркель.

Вона наголосила, що Україна відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки, і Захід “зобов`язаний виконати те, що обіцяв”.



Нагадаємо, саміт "Великої двадцятки" стартував у Буенос-Айресі. До нападу Росії на кораблі України біля анексованого Криму президент США Дональд Трамп планував зустрітися із очільником Росії Володимиром Путіним, але 29 листопада повідомив, що зустріч скасовано.