Голова ВМС Ігор Воронченко запропонував себе в обмін на захоплених Росією моряків

14:20, 06.12.2018
Голова ВМС Ігор Воронченко запропонував себе в обмін на захоплених Росією моряків

Адмірал Ігор Воронченко не вважає, що військові кораблі НАТО змогли б допомогти Україні в Азовському морі (фото: прес-служба ВМС ЗСУ)

Командувач ВМС України Ігор Воронченко готовий відправитися у в'язницю Росії, якщо президент Путін відпустить на свободу 24 захоплених в Азові українських моряків.
 
Про це пише DW з посиланням на інтерв'ю Воронченка газеті Bild.
 
"У мене розривається серце, коли я бачу своїх солдатів, яких протизаконно утримують у Росії", - заявив глава ВМС України.
 
Адмірал на відміну від президента України Петра Порошенка не вважає, що військові кораблі НАТО змогли б допомогти Україні в Азовському морі.
 
"Існує угода від 2003 року, за яким будь-якому військовому судну для заходу в Азовське море необхідний дозвіл і від України, і від Росії. Це означає, що навіть якщо б Україна хотіла, Росія б цього не дозволила", - підкреслив Воронченко.
 
У свою чергу, він закликав НАТО збільшити свою присутність в Чорному морі.
 
Нагадаємо, Росія 25 листопада здійснила напад на три українських судна в Азові. 24 українці опинились у полони, троє з них були поранені під час обстрілу росіянами. При цьому слід зауважити, що ще в жовтні адмірал Воронченко вказував на ризик ескалації і напруженість в Азовському.