Заробітки на поранених: підозрювані в хабарництві Валерій Наумов та Віктор Чернявський арештовані на 2 місяці

13:48, 08.12.2018
Заробітки на поранених: підозрювані в хабарництві Валерій Наумов та Віктор Чернявський арештовані на 2 місяці

Лікарі-хабарники отримали арешт на 2 місяці з правом виходу під заставу (фотографії: "Україна молода")

Оболонський районний суд міста Києва в суботу 8 грудня обрав запобіжні заходи підозрюваним у вимаганні хабарів від поранених учасників АТО.
 
Голова МСЕК №1 міста Києва Віктор Чернявський та лікар-експерт Центральної військово-лікарської комісії МОУ Валерій Наумов заарештовані судом на 2 місяці з правом застави в майже 2 мільйони гривень.
 
Як повідомляє кореспондент "України молодої", судді Людмила Шестаковська та Тетяна Демчина повністю задовольнили вимоги Київської місцевої прокуратури N5 - арешт на 60 діб або заставу 1100 неоподаткованих мінімумів (близько 1,9 мільйона гривень).
 
У прокуратурі вказали, що посадовців затримали  5 грудня на робочому місці після одержання неправомірної вигоди у сумі, еквівалентній 42 тисячам 600 гривням.
 
Ці гроші вони вимагали за встановлення групи інвалідності в пораненого учасника АТО Петра Олексюка, який у ході бойових дій отримав важку травму ноги.
 
Поранений боєць АТО Петро Олексюк
 
При цьому засідання почалося ще в п'ятницю 7 грудня, однак до розгляду обрання запобіжного заходу суд приступив лише в суботу.
 
Віктор Чернявський - голова МСЕК №1 міста Києва
 
Таким чином, запобіжний захід діятиме до 2 лютого 2018 року.
 
Валерій Наумов намагався не показувати обличчя
 
Як повідомляє прокуратура Києва, лікарям-хабарникам інкримінують вчинення злочинів за ч.3 ст.368 (Одержання хабара в особливо великому розмірі), ч.5 ст.27 (посібництво злочину)Кримінального Кодексу України.
 
 
Досудове розслідування триває, зокрема встановлюється причетність вказаних осіб до вчинення інших подібних злочинів.
 
Нагадаємо, співробітник МСЕК і лікар МСЕК вимагали 1,5 тисячі доларів від пораненого бійця АТО Петра Олексюка з позивним "Тигр" та його батька, з яким вони разом служили на фронті, за встановлення інвалідності. Батько та син звернулися до СБУ. Правоохоронці підготували та провели спецоперацію, завдяки якій вдалося вивести на чисту воду не лише співробітника ЦВЛ, але і його "подільника", голову МСЕК № 1 м. Києва Віктора Чернявського.
 
У ході подальших обшуків СБУ вилучила у хабарників всього 130 тисяч доларів.
 
Петро Олексюк отримав поранення 9 травня 2017 року. Вибухом забороненої російської міни ПМН-2 йому відірвало п’яту, розтрощило кістки правої ноги та ступні. В державних шпиталях чоловікові, який потрапив на фронт поблизу Донецька у "найгарячіші дні" січня 2015 року, запропонували лише один варіант - ампутацію. Завдяки волонтерам він отримав шанс стояти на своїх ногах.
 
"Я не міг підвести сотні людей, які допомогли мені в лікуванні, збирали гроші та молилися за моє одужання", - розповідає він.