СБУ підозрює спецслужби Росії в організації протестів у Франції

15:05, 09.12.2018
СБУ підозрює спецслужби Росії в організації протестів у Франції

Служба безпеки України підозрює Росію в тому, що її спецслужби причетні до організації протестів так званих "жовтих жилетів" у Франції.
 
Одним з доказів цього є прапори терористичної ДНР, які були помічені в двох протестувальників.
 
Про це повідомляє прес-служба СБУ.
 
"Для набуття "революційного досвіду" радикалів з Європи сотнями вербували для терористичної діяльності у складі незаконних збройних формувань та спеціально вивозили під виглядом фейкових спостерігачів на псевдовибори в анексований Крим і окупований Донбас. Сьогодні ті ж самі радикали під прапорами так званої ДНР та під кураторством співробітників ФСБ і Генштабу Росії складають вже "практичний іспит". За спиною мирних мітінгувальників вони вдаються до організації безладів та актів насилля у Франції", - йдеться в повідомленні.
 
За інформацією СБУ, спецслужби Росії мають організувати аналогічні провокації у Бельгії, Німеччині, Іспанії, Болгарії та інших європейських країнах. 
 
У відомстві розповіли, що на фото з прапором ДНР зліва - Сорлін Фабріс, член так званого Міжнародного аналітичного центру "Катехон", який діє під егідою Костянтина Малофеєва та очолюваного ним Фонду Святителя Василия Первозванного (відомий допомогою терористиам Донбасу, - ред.). 
 
До наглядової ради "Катехону" входять ідеологи російського "євразійства" радник Путіна Сергій Глазьєв та лідер "Міжднародного евразійського руху" Олександр Дугін, що також відомий підтримкою окупантів ДНР і ЛНР.
 
Другим чоловіком з фото є Ксав’є Моро. Як відомо, він був фейковим спостерігачем на псевдовиборах в ОРДЛО. Моро протягом 17 років проживає в Росії, її громадянин з 2013 року. Він є також засновником так званого Європейського центру стратегічного аналізу "Стратпол" (складова "п’ятої колони" Росії у Франції). Функціонер підконтрольної спецслужбам Росії організації "Восток Франция - Солидарность Донбасс".
 
"Міжнародні кордони не є перепоною для російської гібридної агресії. Брудними методами Кремль руйнує європейську стабільність, бо бачить у ній загрозу для себе", - наголосив голова СБУ Василь Грицак.
 
Як відомо, у Франції проходять масштабні протести проти підвищення акцизів на бензин. Станом на неділю 9 груня було затримано близько тисячі осіб. Бунт  "жовтих жилетів", як називають учасників демонстрацій за характерний одяг, дійшов і до Брюсселя: після сутичок з правоохоронцями понад 100 осіб було затримано у різних районах міста.