Власники суден, які блокували Керченську протоку, ведуть бізнес в Україні

10:59, 11.12.2018
Власники суден, які блокували Керченську протоку, ведуть бізнес в Україні

Блокування Керченської протоки суднами, власники яких ведуть бізнес в Україні. (фото: informnapalm.org)

Власники суден, який блокували прохід українських кораблів через Керченську протоку, мають бізнес в Україні та порушують санкційний режим у Криму.

Про це повідомляє InformNapalm у своєму розслідуванні.

Зазначається, що у блокуванні кораблів брали участь танкер "Neyma", а також буксири "Швидкий", "Гандвик" і "Ельтиген".

Всі ці судна надежать одній компанії - "Ювас Транс". Заснували її Ярослав Анатолійович Народицький (65%), Анатолій Леонідович Народицький (25%) і Олег Володимирович Васенко (10%) із Керчі.

Брати Народицькі вказані засновниками низки фірм в Росії та Україні.

За даними InformNapalm, "Юванс-Транс" займається контрабандою в різних країнах та систематично порушує санкційний режим щодо Криму.

У жовтні 2017 року танкер "Юванс-Транс" був обстріляний береговою охороною Лівії за контрабанду пального.

Крім того, в 2015 році судно братів Народицьких було затримано російськими прикордонниками - танкер був скупником і продавцем нелегального палива у відкритому морі. Як пояснив Анатолій Народицький російським ЗМІ, такою схемою він користувався для обходу санкцій проти Криму.

При цьому брати Народицькі ведуть бізнес з компаніями з Євросоюзу, використовуючи для цього свої українські фірми.

Наприклад, на Ярослава Народицького зареєстрована компанія в Шотландії з мільйонним оборотом і в установчих документах він вказує себе як громадянин України.

InformNapalm наголошує, що Народицькі та їх спільники не перебувають у санкційних списках України, про гучні судові рішення щодо їх компаній згадок також немає.

"Контрабанда, систематичне порушення законів України та міжнародного права, можливе ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі, підозра на подвійне громадянство, організація злочинної мережі і вишенька на тортик - нещодавнє блокування українських військових кораблів. І це тільки те, що команда InformNapalm змогла знайти, закинувши лопату в землю на півштика", - вказують розслідувачі.

Нагадаємо, перекриття Керченської протоки танкером стало формальним приводом для відмови у проході українським військовим кораблям, які силовики Росії невдовзі обстріляли, а екіпажі захопили в полон.