Собор УПЦ КП підтримав митрополита Епіфанія на пост голови об’єднаної церкви

10:23, 14.12.2018
Собор УПЦ КП підтримав митрополита Епіфанія на пост голови об’єднаної церкви

39-річний Митрополит Епіфаній вважається "патріаршим намісником" УПЦ КП

Собор Української православної церкви Київського патріархату визначився із кандидатурою на пост голови об’єднаної церкви. Більшість церковників підтримали митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія, який наразі є ректором  Київської православної богословської академії.

Про це повідомляють джерела "Української правди".

Як розповів неназваний співрозмовник видання, процедура голосування була відкритою.

На соборі зібрались близько 40 архієреєв, приблизно 30 із них підтримали кандидатуру митрополита Епіфанія. При цьому 12 архієреїв підтримали митрополита Луцького Михаїла.

Однак, рішення собору УПЦ КП стосовно Епіфанія не означає, що на об'єднавчому соборі нової Української церкви у суботу із середовища КП не може бути висунутий інший кандидат, наприклад, митрополит Луцький Михаїл.

Речник Київської патріархії Євстратій (Зоря) в коментарі після Собору офіційно не назвав митрополита Епіфанія єдиним кандидатом від УПЦ КП.

Як зазначають джерела "УМ", остаточно про кандидата в голови об’єднаної церкви стане відомо лише на Об’єднавчому соборі 15 грудня, який заплановано провести в Софії Київській.

Митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній, в миру Сергій Петрович Думненко, входить до найближчого оточення патріарха Філарета. Саме він є фактичною "десницею" Філарета – патріаршим намісником.

Нагадаємо, на Об’єднавчому соборі 15 грудня вирішуватимуть три питання: про утворення Об’єднаної української церкви. затвердження її статуту та обрання предстоятеля.