Митрополит Епіфаній обраний главою Об'єднаної церкви України

17:19, 15.12.2018
Митрополит Епіфаній обраний главою Об'єднаної церкви України

Епіфаній обраний главою Нової помісної української церкви (кадр відео)

Об'єднавчий собор, що відбувся 15 грудня у Софії Київскій, обрав главу Об'єднаної церкви України.
 
За результатами двох турів таємного голосування ним став 39-річний митрополит УПЦ Київського патріархату Епіфаній, повідомив 5 канал.
 
Після ухвалення рішення Собору на Софійську площу вийшли представники церков та президент Петро Порошенко, який повідомив новину тим, хто очікував на рішення Собору зранку. 
 
У відповідь люди вигукували "Слава! Слава!".
 

 
Як відомо, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній, а в миру Сергій Петрович Думенко, входить до найближчого оточення патріарха Філарета. Саме він є фактичною "десницею" Філарета - патріаршим намісником.
 
Митрополит Епіфаній. Укрфото
 
Тепер новий очільник Православної церкви в Україні поїде до Константинополя та 6 січня отримає від Вселенського патріарха Варфоломія Томос - грамоту про створення єдиної автокефальної церкви в Україні. Таким чином, процедуру отримання церковної незалежності буде завершено.
 
Як передає 5 канал, в Об'єднавчому соборі взяли участь від УПЦ КП - 126 делегатів, з яких 42 єпископа, 42 священика і 42 мирянина.
 
Від УАПЦ - 12 архієреїв, 12 священиків і 12 мирян. З представників УПЦ МП було 10 митрополитів, 10 священиків і 10 мирян.
 
Зауважимо, раніше директор релігійно-інформаційної служби Тарас Антошевський повідомляв, що на Собор прибули 2 з 10 заявлених митрополитів УПЦ МП.
 
Як відомо, у Соборі святої Софії в Києві в суботу, 15 грудня, відбувся Об'єднавчий собор, який де-факто створює незалежну від Москви Помісну церкву.
 
Напередодні Собор УПЦ КП підтримав митрополита Епіфанія на пост голови Об'єднаної церкви.