Петро Порошенко з «президії» Об'єднавчого собору закликав до «найрозумнішого» рішення (відео)

15:42, 15.12.2018
Петро Порошенко з «президії» Об'єднавчого собору закликав до «найрозумнішого» рішення (відео)

Порошенко присутній у якості гостя (фото: Святослав Цеголко)

Петро Порошенко почав виступ зі зверненням під час Об'єднавчого собору у Святій Софії в Києві. 
 
"Століття тому, в часи Української національно-визвольної революції і гетьман Павло Скоропадський, і Симон Петлюра започаткували шлях України до автокефальної православної церкви. Україна вклоняється великим предкам і пам’ятає їхній заповіт. Сьогодні все готово, щоб виконати його", - сказав президент.
 
Він нагадав, що цьому Об’єднавчому Собору передували тривалі зусилля духовної та світської влади, мільйонів православних українців. 
 
"Хотів би зазначити роль Віктора Ющенка, який започаткував інтенсивний діалог з Церквою-матір’ю", - підкреслив президент.
 

Порошенко наголосив, що Україна "не була, не є і не буде канонічною територією російської церкви".
 
 
"Звертаюся безпосередньо до учасників Собору, до ієрархів церков. Тепер від вас і лише від вас залежить майбутнє України, наша свобода, наша державна і духовна незалежність від Росії. Вам належить ухвалити Статут і обрати предстоятеля, а Томос вже чекає на нього на Фанарі. Ми пам’ятаємо слова святого апостола Петра: "Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать!" Тож заради Господа і України прийміть найрозумніші зважені рішення. Вірю, що ви правильні люди, у правильний час, у правильному місці. Бажаю Об’єднавчому Собору успішної роботи".
 
Зазначимо, президент присутній у якості гостя на Об'єднавчому соборі. 
 
Фотографію із Софійського собору, де проходить зібрання, 15 грудня розмістив прес-секретар глави держави Святослав Цеголко. 
 
 
Як видно з фото, Порошенко сидить за столом "президії", поруч з екзархами, митрополитом Емануїлом Гальським - повіреним Вселенського патріарха, який очолює роботу Собору, Філаретом і Макарієм.
 
Зауважимо, що на території Софії Київської відсутній мобільний зв'язок та інтернет. 
 
Відправити повідомлення чи додзвонитися до когось з делегатів Собору неможливо. Як пише "Українська правда", перед входом до Софії на Собор всіх архієреїв попросили здати мобільні телефони.
 
За всіма новинами та подробицями з Об'єднавчого собору, онлайн-трансляцією, фото і відео слідкуйте в матеріалі "УМ".