УПЦ МП зреклась ієрархів, що взяли участь в Об'єднавчому соборі

17:59, 15.12.2018
Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент (Вечеря) заявив, що ієрархи Московського патріархату, які взяли участь в Об'єднавчому соборі 15 грудня, більше не мають відношення до УПЦ МП.
 
Про це він сказав у коментарі BBC News Україна.
 
За словами Климента, ті ієрархи УПЦ МП, які беруть участь в Об'єднавчому соборі "створюють нову церкву і туди переходять".
 
На питання, чи будуть прийняті щодо них якісь санкції, він сказав: "До нас вони більше не мають відношення".
 
"Якби вони були в УПЦ, то на них могли б розповсюджуватись якісь дії", - додав представник УПЦ МП.
 
"Ми лише констатуватимемо, що вони перейшли в розкол, і повідомимо помісні церкви, що в диптиху канонічних єпископів України вони більше не значаться", - сказав архієпископ.
 
Він додав, що посади, яку ці ієрархи займали в УПЦ МП стануть вакантними.
 
"У даному випадку, люди самі захотіли відлучити себе від своєї церкви. Нам залишається це лише з сумом констатувати", - сказав Климент.
 
Раніше повідомлялося про двох представників УПЦ МП, які взяли участь у соборі - митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського УПЦ (МП) Олександра (Драбинка), а також митрополита Вінницького і Барського Симеона.
 
Разом з тим, митрополит Черкаський та Канівський УПЦ МП Софроній (Дмитрук), який раніше заявляв про свою підтримку створення Автокефальної церкви в Україні, повідомив ВВС News Україна, що не приїхав на об'єднавчий собор через хворобу.
 
"Я хворий і тому не приїхав на собор. Вчора і сьогодні лежу. Якби мав намір їхати і був здоровий, то поїхав би", - сказав він.
 
Водночас запрошений на собор архімандрит Кирило Говорун заявив ВВС News Україна, що не зміг на нього потрапити.
 
Він повідомив, що отримав запрошення до участі в цьому заході як експерт. Та прибувши до Софії Київської, архімандрит не знайшов себе у списках і не зміг потрапити на собор.
 
Кирило Говорун свого часу був головою відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП, а також деякий час працював у структурах РПЦ. Зараз же є професором університету Лойола-Мерімаунт у США.
 
Деякі ЗМІ повідомили про участь в Об'єднавчому соборі 10 ієрархів УПЦ МП.