Наймолодший в Україні директор бібліотеки Дмитро Ружевич помер у Слов'янську

14:57, 16.12.2018
Наймолодший в Україні директор бібліотеки Дмитро Ружевич помер у Слов'янську

Наймолодший в Україні директор приватної бібліотеки Дмитро Ружевич помер у віці 15 років від двостороннього запалення легенів.
 
Хлопчик помер у лікарні міста Слов'янська після 5 днів у реанімації. За 15 років життя він 22 рази переносив запалення, цього разу лікарям не вдалося його врятувати.
 
"Національний Реєстр Рекордів із невимовним смутком повідомляє про величезну втрату в рядах рекордсменів, досягненнями яких пишається Україна. Наш юний рекордсмен Діма Ружевич із села Сергіївка на Донеччині, наймолодший в Україні директор приватної бібліотеки, мужній хлопчик, який все своє коротке життя боровся з хворобою, учора залишив цей світ...", - повідомила керівник Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова.
 
Вєторова від імені всіх рекордсменів України висловила щирі співчуття родині хлопчика.
 
Як відомо, Дмитро Ружевич жив на Донеччині, в селі Сергіївка Слов'янського району.
 

У 9-місячному віці лікарі діагностували в Дмитра спинальну атрофію Верднига-Гофмана. Він пересувався на візку і міг рухати лише одним пальцем на руці. 
 
Хлопчик кілька років листувався з ровесниками з усієї України і майже всі йому надсилали в подарунок книжку - знаючи, що він дуже любить читати. Так Дмитро став власником цілого зібрання книг.
 
І попри важкий діагноз у 13 років хлопець вирішив заснувати власну бібліотеку. Така ідея в нього виникла після зустрічі з казкаркою Євгенією Пиріг.
 
"Я познайомився з київською казкаркою Євгенією Пиріг. І зародилась така ідея, щоб створити бібліотеку. Щоб у моєму селі могли читати книги", - розповідав Дмитро.
 
Збирати літературу для бібліотеки Дмитра допомагали також волонтери і всі небайдужі.
 
Таким чином Дмитро став наймолодшим директором приватної бібліотеки в Україні, яка налічувала близько двох тисяч книг. Користуватись ними могли всі охочі. 
 
Деяку частину видань Дмитро віддавав у дитячі будинки, сільську та шкільні бібліотеки.
 
"Приходять читати. Я пропоную людям книжки, а вони вже вибирають. Потім я записую в облікову книжку. І тоді вже віддаю її на руки", - розповідав хлопчик.