Депутати зобов’язали УПЦ Московського патріархату вказати приналежність до Росії

14:49, 20.12.2018
Депутати зобов’язали УПЦ Московського патріархату вказати приналежність до Росії

Очільник РПЦ патріарх Кіріл та його підлеглий в Україні Онуфрій

Верховна Рада прийняла закон про перейменування церков, яким зобов’язує конфесію під назвою «Українська православна церква», яку очолює Онуфрій, зобов’язали вказати приналежність до Росії.

За законопроект № 5309 про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" проголосувало 240 народних депутатів.

"Релігійна організація (об'єднання), яка є частиною іншої структури, керівний центр якої знаходиться в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала територію України, зобов'язана у своїй повній назві відображати відповідну приналежність", - ідеться в документі.

Таким чином, документ стосується не лише православної конфесії, але й інших релігійних об’єднань, цетнтри яких в Росії.

Депутати також вимагали, щоб церковники. які відносяться до структури РПЦ, яку в Україні представляє так звана "країнська православна церква "митрополита" Онуфрія, не з’являлися в зоні бойових дій.

Члени фракції "Опозиційний блок" вимагали переголосування. Вони виступають проти того, що філіал Російської православної церкви в Україні мав коректну, на думку інших 240 депутатів, назву.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій майже відразу підписав документ. Щоб він був остаточно затверджений, потрібно, щоб документ про перейменування УПЦ МП підписав Президент України.

Варто відзначити, що конфесія, яку очолює Онуфрій, намагаючись в уявленні людей відмежуватися від своїх покровителів у Росії, 2017 року змінила назву, відкинувши частинку "Московського патріархату". Священнослужителі УПЦ МП вимагали, щоб організацію називали тільки "Українська православна церква".

Нагадаємо, після Об’єднавчого собору очільник УПЦ МП Онуфрій втратив титул митрополита, а в Україні створили канонічну помісну церкву, незалежну від Москви. Мати титул митрополита Київського із 15 грудня може лише обраний предстоятель православної церкви України владика Епіфаній.