Митрополит Епіфаній отримав Томос: про що голова церкви говорив у зверненні до Варфоломія

10:44, 06.01.2019
Митрополит Епіфаній отримав Томос: про що голова церкви говорив у зверненні до Варфоломія

Вселенський патріарх Варфоломій вручив Томос про автокефалію Православної церкви України митрополиту Епіфанію (фото: Петро Порошенко / Facebook)

Вселенський патріарх Варфоломій вручив Томос про автокефалію очільнику канонічної Православної церкви в Україні митрополиту Епіфанію під час літургії у соборі святого Георгія в Стамбулі.

Вручення відбулося в той час літургії, коли у храмі можуть бути присутні всі прихожани незалежно від факту хрещення. Зазвичай, у цей час літургії священик виголошує проповідь.

Вселенський патріарх зачитав текст Томоса і вручив його митрополиту Епіфанію.

Після слів "Аксіос" - "Достойний" митрополит Епіфаній отримав жезл очільника церкви.

Він подякував Вселенському патріарху, Президенту України, священослужителям та усім присутнім.



Митрополит Епіфаній виголосив таку промову:

"Господь сповістив інстину нашим батькам. Святий Апостол Андрій Первозванний був посланий навколо Чорного моря і, як свідчить нам літопис, проповідував у Херсонесі Кримському. А потім разом з учениками піднявся по річці Дніпро до місця, де нині стоїть Київ і благословив його. Засновник цієї церкви був першим проповідником і для нашого краю. Він поклав початок особливого зв’язку між Матір’ю-великою Церквою Христовою у Константинополі та Дочкою- Церквою київською. І так від часів апостольських слобо боже і молитва ширились в землях, які нині складають нашу Україну.

Хоча народ наш ще не прийняв хрещення і минуло багато часу, доки звершилося це.

У ІX столітті у Різдві христовому, як свідчать літописи, народ русів, який до того воював з державою ромеїв і цим містом, став навертатися до Бога, а правитель наш, побожний князь Оскольд прийняв хрещення і навіть постраждав за це від язичників.

Далі княгиня Ольга, що навернулася від темряви до світла, продовжила подібно до апостолів поширювати Христову віру, до чого особливо надихнуло її перебування у цьому великому місті. А онук її, великий і рівноапостольний князь Володимир, 988 року довершив діло, розпочате задого перед ним, ... коли привів до хрещення Київ у всю Русь.

З того часу минуло понад тисячу років ...

Не знаємо, на небі чи на землі ми, бо немає на землі такого видовища і такої краси, не знаємо, як розповісти про це, знаємо тільки, що перебуває тут Бог з людьми.

Від часу утвердження митрополії Києва і всієї Руси, протягом семи століть Мати-Церква незмінно проявляла турботу за свою Доньку, незмінно турбуючись про те, щоб вона зростала у побожності та благочесті, з гідністю служила Євангеліє та приводила до спасіння тих, хто увірував. Плодом цього стало поширення віри християнської з Києва по всій Русі, на північ та на схід, завдяки чому Слобо Боже прийняли багато сусідніх народів.

Хоча, як відомо, обставини часу і дій сил світу цього зв’язок наш із Матір’ю-Церквою був ослаблений, однак ніколи не був забути і не був розірваний. ...

Тож як після темряви нічної знову сходить сонце, так і нині давня несправедливість, завдяки мудрості Вашої Всесвятості, та святого і священного Синоду Матері-великої Церкви, а справедливість відновлена. ...

Українська церква, ... після Об’єднавчого собору та завдяки підтримці Президента припиняє розділення, яке до недавнього часу мали місце у нашій церкві, перепони усунуті, а єднання відновлене. ...

За умовами часу і простору євхаристія звершується багатократно і у багатьох місцях, але завжди залишається єдиною. Так і Церква христова. ... Однак всі ми залишаємося єдиною святою соборною і апостольською церквою .

Разом із молитвами підносимо до Бога наш український народ, який уже 5 років страждає від війни, принесеної ззовні у наш мирний дім. Ми просимо Вашу Всесвятість, всю Матір-Церкву і всі помісні церкви молитися про справедливий мир для України. І віримо, що як Бог почув наші щирі молитви про мир і єдність для нашої Церкви та виконав на благо те, про що ми просили, так Господь почує молитви наші і дасть Державі мир і єдність, а народу українському - благополуччя і процвітання. ...

Несправедливо буде не згадати наших учителів, наших наставників. У 1992 році патріарх Філарет був несправедливо підданий гонінням, а 1997 року на нього не з догматичних причин було проголошено анафему. Але Ваша Всесвятість і Мати-Церква розглянули апеляцію і усунули несправедливість. Великий труд він здійснив для Церкви від юності своєї, присвятивши себе служінню їй, і за це йому наша вдячність, як духовних дітей своєму старцеві і наставнику. Ми сьогодні будемо молитися за його здоров’я і довголіття, а також за митрополита Макарія, який також багато потрудився для української церкви. ...".


Після цього святкова літургія продовжилася.

Варто відзначити, що 6 січня у Вселенській патріархії, згідно новоюліанського календаря, відзначають Богоявлення Господнє.

Нагадаємо, Томос про автокефалію Православної церкви України Вселенський патріарх Варфоломій підписав 5 січня.