На Дніпрі зимують не лише гоголі, крохалі, орлани, крижні, але й лебеді

15:58, 09.01.2019
На Дніпрі зимують не лише гоголі, крохалі, орлани, крижні, але й лебеді

"Повітряні ігри" орланів (всі фото: Віталій Гріщенко)

Серед птахів, які залишаються на зиму в Україні, орнітологи називають кілька видів диких качок, зокрема, гоголів, у яких короткий дзьоб та чорно-біле пір’я, великого крохаля з довгим дзьобом, крижнів з пласким дзьобом та помаранчево-червоними ніжками - та лебедів.
 
"Ці птахи, які зимують на Дніпрі, дуже радіють сонечку, незважаючи на мороз. Гоголі дзижчать, крохалі гарикають, крижні крякають, і всі активно хлюпочуться у воді, а орлани влаштовують молодецькі ігри в повітрі, ганяючись один за одним", - розповідає у Фейсбуці заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника Віталій Гріщенко.
 
Орлани-білохвости на Дніпрі біля Канева
 
За його словами, посеред Дніпра нижче Канева, якраз навпроти острова, зимують і лебеді-шипуни. Там, на кризі, можна побачити їхні білі родини.
 
І коли, наголошує пан Віталій, люди починають панікувати, що птахи "в біді", та пропонують їх рятувати від загибелі, то "замерзати й гинути ці лебеді не збираються".
 
Лебеді на кризі
 
"Вони просто ... сплять. І якщо хтось, ризикуючи життям, спробує перебратися на лід й наблизитися до них, птахи злетять. Це в кращому випадку. А може бути й гірше - лебідь ударом крила здатен зламати руку або й ногу. Бо птах же може зрозуміти, що ви від нього хочете, коли намагаєтеся зловити", - зазначає Віталій Гріщенко. 
 
Він пояснює, що, зазвичай, розумні лебеді чекають, коли запустять агрегати Канівської ГЕС, піде скид води і її потік зламає лід. Тоді можна буде погодуватися на мілководді, яке відкриється. Отож аби згаяти час, вони просто вирішили поспати. 
 
"Великі крохалі. Самці - яскраві чорно-білі, самки забарвлені скромніше. І пара гоголів", - коментує фото Віталій Гріщенко.
 
"Зимівля лебедів у наших широтах - цілком нормальне явище. На багатьох водоймах, навіть за досить сильних морозів, залишаються ділянки відкритої води: є виходи джерел, місця скиду теплої води підприємствами, працюють гідротехнічні споруди - ГЕС, водяні млини. Тут можуть залишатися на зиму водоплавні й навколоводні птахи - качки, лиски, лебеді", - веде далі заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника. 
 
І додає, коли зима "притискає", птахи відкочовують в інші місця, де можна перечекати. Як правило, крилаті добре знають такі "запасні аеродроми". Лебеді, наприклад, взагалі широко кочують, а не сидять усю зиму в одній і тій же ополонці. 
 
Звичайно, каже Віталій Гріщенко, бувають випадки, коли при швидкому й сильному збільшенні морозів вода замерзає, а птахи не встигають відкочувати. Або залишаються хворі та ослаблені.
 
"Ось тут уже й можна подумати про порятунок, але не варто "рятувати" кожного лебедя, якого ви бачите серед криги. Треба зі знанням справи тверезо оцінювати конкретну ситуацію", - підсумовує фахівець.