Віктор Голуб із черкаського села Шевченкове створює велетенські снігові скульптури

16:58, 10.01.2019
Віктор Голуб із черкаського села Шевченкове створює велетенські снігові скульптури

На знімках: ті самі Свинки та Сніговики. (Фото журналіста Сергія Радченка.)

Скульптор-аматор Віктор Голуб із черкаського села Шевченкове Звенигородського району біля свого подвір’я по вулиці Гулака Артемовського вже більше 40 років ставить снігові скульптури.
У цьому році Свині він «прописав» там рожевощоких Хрюш і Сніговиків.

«Створюю такі скульптури з 1975 року. Спочатку виліплював їх для своїх доньок – Наталі та Оксани, пізніше для онуків – Артема та Каріни», – розповідає «Україні молодій» Віктор Голуб.

За його словами, за зиму, якщо погода дозволяє, він виліплює від однієї до п’яти снігових істот. І обов’язково виставляє їх за своїм двором, аби всі могли помилуватися

«Наш будинок міститься на центральній вулиці, тож мені приємно, коли біля цих скульптур зупиняються подорожуючі, приходять діти і фотографуються», – веде далі Віктор Якович.

Він пригадує, як створив скульптуру Іллі Муромця. Каже, вишов той справжнім богатирем, з бородою, діти навіть каталися на санчатах з неї.



Серед його робіт, каже, не лише казкові герої, але й реальні люди. У сніговій колекції свого часу була навіть скульптура Юлії Тимошенко, «увічнив» він і солістку колоритного жіночого гурту «Лісапетний батальйон» Наталю Фаліон. А скільки козаків «жили» біля його двору – й не перерахувати за минулі з початку такої творчості роки.

І це при тому, що у Івана Яковича немає спеціальної освіти. Він самоучка, хоча двічі вступав на скульпторські факультети, але не пройшов. Потім, правда, почав навчатися на робфаці художнього інституту та забрав документи, бо не «пішла на душу математика».

«Можна вивчитися та нічого й не робити», – говорить тепер Віктор Голуб. І додає, таке захоплення не зупиняють навіть вандали, які, буває, пошкоджують його творіння.

«Цієї зими, тільки буде відлига, ще ліпитиму. Головне, щоб муза прийшла, а снігу вже заготовив», – жартує Віктор Якович.

Окрім снігових скульптур він також займається лозоплетіння, вміє класти печі та каміни, ліпить з бетону, вирізає по дереву, виточує підсвічники, робить чеканки, шкатулки із соломи, плете брилі. Загалом сам опанував до 25 видів народних ремесел. І в цьому його завжди підтримує дружина Олександра Федорівна.