Додому повернувся український моряк, якому загрожувала смертна кара в Ірані

11.01.2019
Одесита Андрія Новічкова обміняли на громадянина Ірану Алі Джадуеля, раніше затриманого у Харкові за шпигунство на користь Ірану. Іноземний бранець полетів до Тегерана.
 
 
А звільненого з-під варти українця в VIP-терміналі аеропорту Бориспіль 10 січня зустрічали родичі, журналісти, а також представники Міністерства закордонних справ України та співробітники зовнішньої розвідки.
 
 
«Я зміг вийти на свободу винятково завдяки допомозі представників української громадськості, а також фахівців українського МЗС, — визнав Андрій Новічков. — Перебуваючи далеко від Батьківщини, я відчував підтримку. Не тільки зміг вижити у жахливих умовах іноземної в’язниці, а й повернутися до рідної Одеси». 
 
Андрій Новічков залишив Україну ще у листопаді 2016 року, після того як підписав контракт на роботу старшим помічником капітана іранського судна Arezoo (порт приписки Qeshm).
 
На борт судна він піднявся неподалік від міста Шанхай, а вже на 18-й день плавання в Південно-Китайському морі між українцем та молодшим рядовим матросом на ім’я Мухамад Бахранпур спалахнув конфлікт. За словами нашого співгромадянина, підлеглий йому грубіянив, намагався вдарити, а після цього — несподівано вистрибнув за борт корабля. 
 
На судні почалося термінове розслідування, проте знайти тіло зниклого матроса так і не вдалося. Українця звинуватили у ненавмисному вбивстві. Він свою провину в смерті іноземця категорично заперечував та доводив, що не причетний до самогубства свого підлеглого. 
 
Трагічний інцидент, що мав місце у лютому 2017 року, став причиною розпуску всієї команди, яка працювала на судні Arezoo. Правоохоронні органи Ірану заарештували Андрія Новічкова, доставили його у поліцію, де стали силою вибивати зізнання в убивстві матроса.
 
Незважаючи на відсутність доказів, суд шаріату погрожував моряку з Одеси стратою через повішення. Арештант навіть не міг ознайомитися з матеріалами кримінальної справи проти нього, тому що не знає перської мови. Українцю було відмовлено у праві на правозахисника, який би міг безперешкодно спілкуватися з ним з метою надання допомоги.
 
У вересні 2017-го Андрій Новічков був змушений оголосити голодування на знак протесту проти безпідставного звинувачення. Через 11 днів після того арештанта випустили під особисте зобов’язання консула, заборонивши залишати територію Ірану до кінця розслідування.
 
Після втручання у резонансну справу українських дипломатів нашого співвітчизника відпустили на поруки, однак пізніше  знову кинули за ґрати.
 
У травні 2018 року представники обласної ради Одеси безпосередньо зверталися до Президента Петра Порошенка та Верховної Ради з проханням допомогти в порятунку Андрія Новічкова.
 
Лише тепер, у січні 2019-го, моряка з Одеси все ж таки звільнили у рамках укладеного між Україною та Іраном договору про обмін полоненими.