Трагедія на незаконному будівництві в Одесі: робочий Вадим Павлюк загинув під стрілою крану

10:58, 14.01.2019
Трагедія на незаконному будівництві в Одесі: робочий Вадим Павлюк загинув під стрілою крану

Трагедія сталася не назаконному будівництві на пляжі "Ланжерон" (фото: Владислав Балинський)

В Одесі на незаконному будівництві на пляжі "Ланжерон" впав баштовий кран і спричинив смертельні травми людині.
 
Трагедія сталася ввечері суботи 12 січня.
 
Як повідомив "Мегафон", інцидент трапився біля дельфінарію "Немо". За даними видання, будівництвом володіє соратник мера Одеси Геннадія Труханова Андрій Кисловський.
 
"Зараз тіло без участі поліцейських намагаються витягти, замітаючи сліди злочину. Поліцейські, які присутні на місці, не діють. Журналістів, родичів загиблого та працівників будівництва на місце не пускають", - повідомило видання.
 
Як повідомив активіст з Одеси Владислав Балинський, загиблим є Вадим Павлюк, 32-річний житель села Євгенівка Тарутинського району Одеської області. 
 
Кілька років тому він виїхав з села на заробіток в Одесу.
 
На момент трагедії він з другим робочим перебував у котловані під стрілою працюючого автокрана. Другому робочому вдалося відхилитися від падаючої стріли.
 
Вадим "тікав по вузькому коридорі захаращеного будівельним сміттям котловану і впав, зачепившись ногою за арматуру, що стирчала", розповідає Владислав Балинський. Стріла при падінні вдарила Вадима Павлюка по спині, внаслідок чого він загинув.
 

Як каже активіст, падіння крана сталося в результаті обвалення стіни котловану в наслідок порушення техніки безпеки і регламенту будівельних робіт. При цьому роботи проводилися після затяжної (близько доби) зливи з подальшим підмерзанням грунту, а сам будівельний майданчик в даному місці має досить великий нахил.
 
Робітники, що знаходилися на майданчику, що кранівник відмовлявся працювати в таких умовах, але його "змусили". 
 
"Робочі в, основному, - це трудяги з Української Бессарабії (етнічні болгари як правило, дуже відповідальні і працелюбні), які ні секунди не були оформлені на даному підприємстві! Тобто, фактично, раби, і так на всіх будівництвах Одеси!!!" - обурюється Владислав Балинський.
 

За його словами, робочі на об'єкті, земляки потерпілого, почали викликати швидку відразу після трагедії, але карету швидкої охорона не пустила, посилаючись на те, що це приватна територія.
 
Таким чином тіло загиблого до вечора пробуло на місці трагедії.
 
"Мені приблизно о 20.40 надійшов дзвінок від друга загиблого з тим, що він зараз знаходиться на будівельному майданчику, де стрілою затиснуло людини ще в 15.00, а оперативно-слідча група Приморського відділення поліції Одеського ГУМП ніяких слідчих дій не проводить, при цьому до цих пір ніхто так і не констатував смерть його друга (швидка також допущена була). Замість цього, на майданчику командують люди в штатському і вже щосили працює автокран, нібито для звільнення затиснутого тіла. За словами Славіка, я зрозумів, що йому і родичам загиблого вже пропонували гроші для того щоб все "зам'яти"", - розповів активіст.
 
Водночас, коли він ввечері прибув на місце трагедії, поліція бездіяла, а якісь молодики, що прибули на машині охоронної фірми "Зевс", виштовхували людей з майданчика і здійснили 6 пострілів у повітря.
 
 
"Вже під завісу після 22.00, поліція нарешті викликала державну швидку допомогу, яка за фактом констатувала смерть людини, чиє тіло пролежало мінімум вісім годин на морозі. Нарешті, вже о 23.10 тіло забрали представники похоронного агентства. На майданчику в зоні моєї видимості було як мінімум три камери відеоспостереження, але чуття мені підказує, що ні відео, ні результатів судмедекспертизи нам не побачити. Вони виявляться "таємницею слідства"", - вважає Владислав Балинський.
 
За даними видання "Мегафон", на місце трагедії були присутні бійці поліцейського спецпідрозділу "Корд", "після чого почалися зіткнення, стрілянина". Присутніх журналістів відтіснили, невідомі у чорній формі застосували сльозогінний газ.
 
Як повідомили виданню в поліції, за фактом події відкрито кримінальне провадження про порушення правил під час виконання небезпечних робіт (ч.2 ст. 272 КК України).