8 полоненим українським морякам Москва продовжила арешт до 26 квітня

15:07, 15.01.2019
8 полоненим українським морякам Москва продовжила арешт до 26 квітня

Адвокати моряків клопотали, аби справу моряків розглядав військовий суд, однак суддя відхилила прохання (фото: "Громадське")

Вісьмом полоненим українським морякам обрали запобіжний захід у Лефортовському суді Москви. Моряків судили двома групами.
 
Першій групі - Роману Мокряку, Андрію Оприску, Євгенію Семидоцькому та Сергію Цибізову - продовжили тримання під вартою до 26 квітня. Другій групі - Богдану Головашу, Андрію Шевченко, Сергію Попову та Володимиру Терещенку винесли таке ж рішення.
 
Про це повідомляє "Громадське" з зали суду.
 
Засідання суду відбувалося в закритому режимі, як і клопотала ФСБ. Оголошення рішення було відкритим - на ньому були присутні журналісти та родичі полонених.
 
Адвокати моряків клопотали, аби справу моряків розглядав військовий суд, адже моряки - військовополонені. Однак суддя відхилила прохання.
 
Натомість слідчі ФСБ просили продовжити термін тримання під вартою українцям нібито через те, що моряки можуть переховуватися від слідства. Адвокати заявили, що слідчі фактично не обґрунтували свою заяву.
 
 
Самі моряки повністю підтримали своїх адвокатів і не відповідали на жодні питання судді, які не стосуються їхнього імені та звання, посилаючись на Женевську конвенцію та положення про військовополонених.
 
Нагадаємо, 15 січня Росія влаштувала суд за закритими дверима для захоплених в Азові українських моряків. Прокурори Кремля домагалися продовжити їх арешт до кінця квітня. Моряків, що прибули в суд, вітали оплесками та вигуками "Слава Україні".
 
7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
Також повідомлялося, що Москва не надає ліків пораненим в Азові морякам.
 
Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправда судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії.