На сміттєзвалищі під Полтавою відкрили «зелену» електростанцію

16.01.2019
На сміттєзвалищі під Полтавою відкрили «зелену» електростанцію

Під час церемонії відкриття електрогенераторної установки з системою збору та утилізації біогазу.

У понеділок, 14 січня, відбулося офіційне відкриття «зеленої» електростанції, яка виробляє електроенергію з біогазу на міському полігоні твердих побутових відходів, що на території Ковалівської сільської ради Полтавського району.
 
 
Реалізувало цей інвестиційний проект ТОВ «Кліар енерджі» — лідер на українському ринку «зеленої» енергетики — за підтримки та сприяння полтавської міської влади.
 
Розмір інвестицій становить 35 мільйонів гривень — це кошти акціонерів товариства, а також залучені в межах про­грам кредитування Акціонерного банку.
 
Повернути їх планують у п’ятирічний термін. Згаданий проект — уже другий у Полтавському регіоні, дещо раніше подібна електростанція з’явилася в Кременчуці.
 
На будівництво електрогенераторної установки з системою збору та утилізації біогазу (за допомогою високотехнологічного австрійського обладнання) на Макухівському сміттєзвалищі знадобилося три місяці, запустили її в грудні минулого року, і вже з 1 січня продають електроенергію за «зеленим» тарифом ДП «Енергоринок».
 
Потужність установки — 600 кВт за годину. Таким чином, за рік на цьому об’єкті планують виробити 5 мільйонів кВт-годин електроенергії.
 
«Питання винятково в заміщенні дорогого природного газу на біогаз, — пояснив журналістам директор ТОВ «Кліар енерджі-Кременчук» Сергій Дяковський. — Як відомо, звалищний газ містить у великій кількості шкідливий метан. Тож, згідно з чинним законодавством і відповідно до ліцензійних умов, на полігонах твердих побутових відходів повинні здійснювати дегазацію. Але ж сучасні технології дають змогу не просто вилучати шкідливий газ метан, а й переробляти його на електроенергію, що ми безпосередньо й робимо на цьому об’єкті».
 
Загалом усе відбувається в такій послідовності: спочатку за допомогою висококваліфікованих іноземних спеціалістів на полігоні твердих побутових відходів проводять дослідження, а вже на їхній підставі — роботи з буріння свердловин.
 
Сьогодні на Макухівському сміттєзвалищі — 44 свердловини, глибина буріння — 12 метрів. За допомогою газо­транспортної системи вилучений звалищний газ надходить безпосередньо до устаткування й переробляється на електроенергію.
 
За підрахунками, якщо установка працюватиме за плановою потужністю, за рік дармовий біогаз зможе замістити близько 2 мільйонів кубічних метрів природного газу, внаслідок чого економія бюджетних коштів сягне 20 мільйонів гривень. 
 
Заступники міського голови Полтави Андрій Лямін та Олексій Чепурко під час церемонії відкриття газоелектрогенераторної установки зазначили, що будівництво «зеленої» електростанції на полігоні побутових відходів — це інвестиції не лише в енергетичну незалежність регіону, а й у чисте довкілля та здоров’я місцевих жителів.
 
А голова Ковалівської сільської ради Олександр Бублик наголосив, що ковалівська громада зазнає найбільше прикрощів від сусідства зі сміттєзвалищем, особливо потерпають жителі сіл Макухівка та Андрушки.
 
Бо мало того, що газ метан завдає шкоди навколишньому середовищу й здоров’ю людей, так він ще й провокує виникнення пожеж — чи не щомісяця ДСНСники борються з ними. Дегазація полігону твердих відходів, на думку Олександра Бублика, — вдалий крок на шляху до покращення екологічної ситуації в регіоні. 
 
«Наступний крок, який маємо зробити вже цього року, — це встановлення сортувальної лінії для побутових відходів, за мету ж ставимо знайти інвестора й побудувати сучасний сміттєпереробний завод. Таким чином наведемо порядок на нашому сміттєзвалищі», — пообіцяв депутат Полтавської міської ради Андрій Матковський.
 
Представник центрального офісу ТОВ «Кліар Енерджі» Андрій Мензюк запевнив, що на полігонах, де вже діють газоелектрогенераторні установки, пожеж фактично не виникає.
 
До речі, компанія будує й експлуатує електростанції з використанням альтернативних джерел енергії: біогазу, біомаси, вітру, сонця — з 2015 року. За короткий час ввела в дію понад 10 таких об’єктів у різних регіонах України, до кінця нинішнього року планує завершити іще 4-5.