Верховна Рада ухвалила закон про перехід та реєстрацію релігійних громад

11:59, 17.01.2019
Верховна Рада ухвалила закон про перехід та реєстрацію релігійних громад

Верховна Рада врегулювала механізм переходу громад від УПЦ Московського патріархату до Православної церкви України

Верховна Рада ухвалила закон, яким врегулювала механізм реєстрації релігійних громад та переходу від однієї конфесії до іншої.

Як повідомляє ZIK, народні депутати підтримали за основу та в цілому законопроект про перехід релігійних громад.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи) № 4128-д від 16 січня 2019 року під час ранкового засідання ВРУ підтримали 229 обранців.

Проект закону депутати розглянули за скороченою процедурою. Після того, як голова парламенту оголосив про початок розгляду законопроекту, представники "Опозиційного блоку" підійшли до президії, вимагаючи перерву. Андрій Парубій закликав представників цієї фракції повернутися на робочі місця і не провокувати конфлікти під час ухвалення важливих рішень.

Заступник голови Комітету з питань культури і духовності Віктор Єленський нагадав, що Закон України про свободу совісті та релігійні організації передбачає право кожної громади бути підпорядкованою будь-якому центру та вільно змінювати свою підлеглість. Проте, у який спосіб це може бути зроблено, закон не говорить, і це призводило до непорозумінь та судових процесів. Він наголосив, що запропонованим законопроектом № 4128-д пропонується, щоб рішення про зміну релігійної підлеглості ухвалювали на загальних зборах релігійної громади, а не на місцевих референдумах, як це приписують з Москви.

Народний депутат повідомив, що, відповідно до законопроекту, рішення є чинним, коли, згідно зі статутом релігійної громади, самі збори є чинні, і дві третини проголосували за зміну релігійної підлеглості. Коли громада ухвалила рішення про зміну підлеглості, накладається мораторій на можливість відчуження її майна, поки ця процедура не буде юридично завершена. З його слів, також пропонується запобіжник для уникнення подвійної реєстрації.

Віктор Єленський наголосив, що проект закону передбачає, що непорозуміння, які вникають при зміні підлеглості, будуть мінімізовані.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій поставив законопроект на голосування за основу і з другої спроби закон підтримали 229 голосів.

Нагадаємо, вже понад 60 релігійних громад заявили про бажання перейти із УПЦ Московського патріархату до Православної церкви України.