В Борисполі гинуть контрабандні пташки

16:33, 17.01.2019
В Борисполі гинуть контрабандні пташки

Контрабандні щиглики гинуть у тісних клітках (фото: ДФСУ)

Щиглики, яких у Борисполі не дозволили вивезти з України до Йорданії контрабандою, гинуть у тісних клітках.

Про критичну ситуацію із птахами повідомляє Державна фіскальна служба.

"До одного з підрозділів митного поста "Аеропорт "Бориспіль" звернувся для розміщення вантажу "живі птахи – щиглі" на склад тимчасового зберігання та для подальшого його митного оформлення громадянин Лівану", - зазначають у ДФС.

Виявилося, що 1600 щигликів мали вивозити за документами громадської організації, яка не мала права на такий вид діяльності.

"Згідно з відповіддю зазначеного громадського об’єднання, воно не є організацією, що вирощує, розводить, чи продає будь-яких птахів. Статутом діяльності об’єднання передбачено винятково реєстрація птахів, які були виведені в неволі членами організації (заводчиками або розплідниками) за їх заявами. Крім того, у відповіді йшлося, що вказаний громадянин Лівану дійсно є членом даного об’єднання. Разом з тим зазначалося, що процедура отримання дозволу на вивезення живих птахів за межі митної території України Статутом об’єднання не передбачена", - зазначили прикордонники.

Доки вирішується питання оформлення документів, пташок передали на зберігання до кінноспортивного комплексу "Магнат".

Про катастрофічну ситуацію зі щигликами розповіла журналістка Ксенія Середа.

Вона написала, що третина птахів загинула в тісних клітках.

В коментарях вона додає, що зняти пломбу можна лише з дозволу Мінекології. Там, у свою чергу, мають з'ясувати, що птахи не вирощені в неволі.

У "Магнат" вже приїхали волонтери. Вони поять і кормлять щигликів.

Нагадаємо, минулого року подібна ситуація відбулася із вівцями, тварин вдалося врятувати лише завдяки розголосу та волонтерам.