У Преображенському соборі в Сумах під час богослужіння стався вибух (фото)

09:41, 19.01.2019
У Преображенському соборі в Сумах під час богослужіння стався вибух (фото)

Спасо-Преображенський собор у Сумах (фото: офіційний сайт собору)

У Сумах у Спасо-Преображенському кафедральному соборі ввечері у п'ятницю, 18 січня, під час вечірнього богослужіння прогримів вибух.
 
Про це повідомила прес-служба Сумської єпархії УПЦ МП, якій належить храм.
 
Як повідомили парафіяни, невідомі кинули пристрій, вибухнуло у притворі храму. Залишки вибухівки та наслідки пошкодження інтер'єру свідчать про силу вибуху.
 
Ніхто не постраждав.
 
О 19:24 в поліцію звернувся служитель Спасо-Преображенського кафедрального собору та повідомив, що на вході в приміщення невідомі кинули шашку, яка й вибухнула.
 
 
На місце події негайно виїхали слідчо-оперативна група, фахівці вибухово-технічної служби. Вони з'ясували, що предмет, який вибухнув, виявився не шашкою, а піротехнічним засобом для гри у страйкбол, оснащений зернами кукурудзи.
 
 
Приміщення не було пошкоджено, постраждалих немає. У поліції відкрили кримінальну справу за статтею "хуліганство".
 
У Православній церкві України жорстко засудили інцидент.
 
 
"Висловлюємо категоричне засудження цього злочину. Дякувати Богові, що немає постраждалих", - йдеться в заяві прес-служби церки.
 
Там нагадали, що особисто предстоятель Епіфаній та інші офіційні представники церкви"багато разів наголошували на неприпустимості актів насильства на ґрунті міжконфесійних відносин, підкреслюючи, що церковне єднання повинне відбуватися добровільно та в мирний спосіб".
 
 
"Разом з тим відомо, що дотепер на замовлення з держави-агресора в Україні не раз вчинялися провокаційні дії, спрямовані на розпалювання релігійної чи національної ворожнечі. Низку таких злочинів розкрито і доведено, що їхні замовники знаходяться закордоном", - йдеться в заяві.
 
У ПЦУ додали: сподіваються, що правоохоронці знайдуть винних у злочині. 
 
"А всім, хто стоїть за цим злочином, незалежно від того, якими мотивами вони керувалися, нагадаємо, що вони зробили великий гріх, відповідальність за який лягає на них перед Богом", - наголосили в ПЦУ.
 
Як повідомляла "УМ", під Новий рік в Афінах поблизу церкви святого Діонісія здетонувала бомба.