Уряд порадив Петру Порошенку скасувати заборону на продаж землі

19:06, 23.01.2019
Уряд порадив Петру Порошенку скасувати заборону на продаж землі

За підрахунками Мінекономіки, відсутність ринку землі в Україні погіршує добробут майже 7 мільйонів українців та спонукає фермерів вирощувати ті культури, які найбільше виснажують ґрунт (фото: pixabay.com)

Міністерство економічного розвитку та торгівлі направило президенту України Петру Порошенку висновок до закону про продовження мораторію на продаж землі, у якому радить накласти на цей закон вето.
 
"Перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів підписав висновок Мінекономрозвитку щодо Закону України №2666-VIII, яким продовжується заборона відчуження сільськогосподарських земель до 1 січня 2020 року. У висновку Мінекономрозвитку пропонує президенту України застосувати право вето", - йдеться в повідомленні прес-служби Мінекономіки.
 
Там зазначають, що даний мораторій суперечить статті 41 Конституції України, зокрема він порушує права власності громадян. Також там нагадали, що відповідно до висновку Європейського суду з прав людини, мораторій на продаж землі порушує права людини в Україні.
 
"За оцінками Світового банку, запровадження ринку землі створило б можливості для зростання ВВП України щороку на додаткових 0,6-1,6 відсоткових пунктів та дозволило б залучати близько 1,5 млрд доларів додаткових інвестицій на рік, надати поштовх до розвитку сільськогосподарського та фінансового секторів та сільської місцевості", - повідомляють в Мінекономіки.
 
Крім цього, за підрахунками міністерства, відсутність ринку землі в Україні погіршує добробут майже 7 мільйонів українців та спонукає фермерів вирощувати ті культури, які найбільше виснажують ґрунт.
 
Нагадаємо, 20 грудня 2018 року Верховна рада схвалила продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Законопроект №9355-5 підтримав 231 народний депутат.