Батько полоненого моряка розповів про катування Василя Сороки у СІЗО Росії

09:32, 26.01.2019
Батько полоненого моряка розповів про катування Василя Сороки у СІЗО Росії

Василя Сороку, як і його поранених побратимів, катують у СІЗО, примушуючи підписати зізнання в обмін на конче необхідну медичну допомогу

Віктор Сорока, батько полоненого українського моряка Василя Сороки, стверджує, що в СІЗО Москви його катують, позбавляючи медичної допомоги, доки він не напише зізнання у вигаданому злочині.

Про це Віктор Сорока розповів під час прес-конференції на телеканалі "Прямий" після відвідин сесії ПАРЄ, де родичі полонених намагалися донести до євродепутатів реальний стан справ із агресією Росії.

"Ми вчора прилетіли в Бориспіль, тільки телефон включився, адвокат дзвонив 5 разів. Він каже, Віктор в нас дуже серйозна ситуація. Потрібно було операцію робити вчора. Рука прямо на очах синіє, опухає. Росіяни нічого не роблять. Вони використовують це, як тиск на Василя, щоб він підписав зізнання, тим самим зламати всю систему захисту ціною його здоров'я", - розповів Віктор Сорока.

Батько полоненого вірить у мужність свого сина, який витримає знущання ворога.

Віктор Сорока стверджує, що українська сторона готова зробити все, щоб пораненого прооперували.

"Ми готові заплатити свої гроші, щоб його прооперували", - додав Віктор Сорока.

Він переконаний, що це один із видів катувань: змушувати підписати зізнання, шантажуючи втратою здоров’я.

Батько полоненого наголошує, що в аналогічній ситуації перебувають і Андрій Ейдер та Андрій Артеменко, які теж отримали поранення 25 листопада, коли російські силовики обстріляли українські кораблі.

"Вони знайшли слабке місце - це наші поранені. І ми бачили, яка рука була на суді і я вчора бачив останні фотографії, які були, адвокат мені вчора прислав. Рука важка, рука синя. Ми знаємо, що у всіх трьох поранених є осколки. І в Ейдера, і в Артеменка, і в Сороки, в них не витягнуті осколки, їм кваліфікованої медичної допомоги не надавали. Дуже сподіваємось, що резолюція зробить своє і Росія вийде на діалог", - заявив Віктор Сорока.

Нагадаємо, 25 листопада Росія в нейтральних водих поблизу окупованого Криму обстріляла та захопила 3 українські кораблі та 34 членів екіпажу. Василь Сорока. Андрій Ейдер та Андрій Артеменко отримали поранення під час обстрілу.

Полонені моряки перебувають у різних СІЗО Москви, що порушує резолюцію ПАРЄ про те, що з українськими моряками треба поводитися, як із військовополоненими.