Голосування за тих, хто вибачався перед Кадировим, буде зрадою армії України - Ірина Геращенко

15:23, 05.02.2019
Голосування за тих, хто вибачався перед Кадировим, буде зрадою армії України - Ірина Геращенко

На думку Ірини Геращенко, більшість кандидатів у президенти не мають реального уявлення про обов'язки глави держави (кадр відео)

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що голосування за кандидатів у президенти, які просили пробачення в глави Чечні Рамзана Кадирова, буде зрадою армії України.
 
Про це вона сказала в ефірі програми "Свобода слова" на каналі ICTV.
 
Ірина Геращенко нагадала, зокрема, як визволений з полону окупантів Вадим Свириденко, нині уповноважений президента з питань реабілітації учасників АТО, став свідком катування побратимів кадирівцями на Донбасі.
 
"Знаєте, в залі стоїть один, кого вдалося витягти, Вадік Свириденко, він герой. У людини ампутовані всі кінцівки, його віддали після Дебальцевого бандити оці, тільки тому, що вони думали, що Вадим помре. І він сидів поряд зі своїми побратимами, до яких вийшли кадирівці і кажуть: "Выбирай, что тебе отрезать, нос или ухо?" Скажіть будь ласка, в нас є кандидати, які в Кадирова просили пробачення? Як ми будемо за них голосувати? Чи це не буде зрада Вадима? Чи це не буде зрада нашої армії?", - наголосила віце-спікер.
 
Ірина Геращенко також додала, що, на її думку, більшість кандидатів у президенти, які подали документи до ЦВК, не мають реального уявлення про обов'язки глави держави.
 

Виступ Ірини Геращенко починається з 1 год 04 хвилини

"89 кандидатів кажуть, що вони хочуть стати президентами, то треба сказати, що ми будемо обирати не тільки президента, а й верховного головнокомандувача і головного дипломата. Чи ці люди взагалі в своєму житті взагалі уявляють, що президентство - це лідерство, це не тільки фотографія поряд з лідерами, а ти маєш говорити з ними на рівних? Я в цьому дуже сумніваюся", - прокоментувала вона.
 
Вона додала, що для неї вибір очевидний, оскільки Петро Порошенко під час свого президентства довів, що може бути як Верховним головнокомандувачем, так і головним дипломатом України.
 
"Скажіть, будь ласка, чим вони (кандидати в президенти, - ред.) допомогли українській армії? От Ада Миколаївна Роговцева, її в армії називають "мама Ада", вона може розповісти, що вона зробила. Мільйони людей волонтерів можуть розповісти, кому вони допомогли. Ці кандидати не допомогли жодній людині. Президент Порошенко не потребує реклами, але 550 мільйонів з власних коштів він дав теж на допомогу українській армії, і це в тому числі та нова зброя, яку ми не могли купити певний час з нашого бюджету", - сказала Ірина Геращенко.
 
Вона також заявила, що більшість з кандидатів нічим не допомогли армії України, а навіть навпаки.
 
"Оці люди, 89 кандидатів, з них кілька людей, були на фронті, але 80 жодного разу нічим не підтримали, жодного разу там не були, вони тільки обпльовували, гадили, навіть не голосували за бюджет української армії. Як ми зможемо підтримати оцих кандидатів-дезертирів, цирку шапіто, клоунів і не вважати себе зрадниками української армії? Я знаю, що це агітація, але ми маємо обрати верховного головнокомандувача, ми маємо обрати головного дипломата і людину адекватну, тому що Україна - це адекватна країна", - підсумувала Ірина Геращенко.
 
Як відомо, вибачення у Рамзана Кадирова просив 2014 року комік Володимир Зеленський, який нині є кандидатом у президенти на виборах 2019 року. В ефірі програми Зеленського було показано відео, на якому Кадиров плаче начебто через повалення пам’ятника Леніну. Однак жарт викликав осуд з боку мусульман, бо справжні сльози Кадирова були зняті під час молитви. "Якщо відео когось образило, я приношу вибачення", - сказав шоумен.
 
Як повідомляла "УМ", раніше президент Петро Порошенко заявив, що віддасть наказ Державній прикордонній службі України не пускати спостерігачів від Росії на президентські вибори 2019 року.