Відсторонення Уляни Супрун: суду не сподобався статус в.о. та громадянство

16:26, 05.02.2019
Окружний адмінсуд Києва заявляє, що тимчасово заборонив Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров'я через подвійне громадянство і те, що вона більше місяця є виконуючою обов'язки.
 
Про це йдеться в повідомленні суду у вівторок.
 
Вказується, що своє рішення суд мотивував наявністю ознак протиправності в тимчасовому виконанні першим заступником міністра охорони здоров'я (Уляна Супрун) повноважень в.о. міністра в строк, що перевищує 1 місяць з моменту наділення особи відповідними повноваженнями.
 
"Окрім того суд врахував доводи позивача про те, що в 2015 році Супрун Уляна Надія отримала громадянство України і, водночас, досі перебуває в іноземному громадянстві (громадянство США), в той час як відповідно до Закону України "Про громадянство України" в Україні існує єдине громадянство", - сказано в повідомленні.
 
Водночас віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко заявив, що підтримує діяльність Уляни Супрун на посаді виконуючого обов‘язки міністра охорони здоров‘я і не бачить юридичних підстав для її відсторонення.
 
Про це він написав у Facebook.
 
За його словами, він підтримує також напрямки реформування системи охорони здоров‘я, що здійснює зараз уряд та команда Міністерства охорони здоров'я.
 
Розенко наголосив, що Супрун була призначена на свою посаду у повній відповідності до чинного законодавства України.
 
"Не бачу жодних юридичних підстав для відсторонення її від посади в.о. міністра. Бачу лише наміри старої корумповано-мафіозної системи здійснити спробу повернути корупційні схеми у систему охорони здоров‘я!", - заявив віце-прем'єр-міністр.
 
"Але... Реваншу не буде! Адже справа не в персоналіях, а в принципах діяльності нинішнього складу уряду", - додав посадовець.
 
У коментарі телеканалу "112.Україна" Розенко додав, що суд може приймати будь-які рішення, але остаточне рішення ухвалює Кабмін. При цьому він підкреслив, що уряд буде оскаржувати це рішення і зробить це якнайшвидше.
 
Як повідомляє Zn.ua, представник Кабінету міністрів, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Вадим Денисенко заявив, що у Верховній Раді досі немає потенціалу для призначення міністра охорони здоров'я, і уряд буде робити все можливе, щоб реформа тривала, а Супрун залишилася на посаді.
 
"На сьогодні немає голосів у залі, я впевнений, за призначення кого-небудь міністром охорони здоров'я. Немає кандидатури, яка б не розколола зал", — сказав він журналістам в кулуарах парламенту у вівторок.
 
У той же час він зазначив, що ніхто з критиків Супрун не може дорікнути їй в корупційних діяннях.
 
"Це була цілеспрямована кампанія проти неї. І ця кампанія пов'язана, насамперед, з величезними грошима, які виділяє держава", — додав Денисенко.
 
Як повідомляла "УМ", Окружний адміністративний суд Києва заборонив очільниці МОЗу Уляні Супрун виконувати обов'язки міністерки охорони здоров'я до кінцевого рішення суду. Водночас активісти висловлюють підтримку Уляні Супрун і зазначають, що рішення щодо Уляни Супрун раніше виніс той самий суд, який відновив Романа Насірова на посаді. У мережі також запустили відповідний хештег - #ПідтримуюСупрун.