Розвідка Росії 2015 року отруїла «Новачком» постачальника зброї до України - Bellingcat

10:44, 08.02.2019
Розвідка Росії 2015 року отруїла «Новачком» постачальника зброї до України - Bellingcat

Омелян Гебрев був отруєний речовиною класу "Новачок" (фото: theins.ru)

Підприємець з Болгарії, постачальник зброї до України Омелян Гебрев 2015 року міг бути отруєним отрутою "Новачок" третім учасником замаху в Солсбері, що ховається під ім'ям Сергій В'ячеславович Федотов.
 
До таких висновків прийшли розслідувачі The Insider і Bellingcat.
 
Омелян Гебрев став жертвою замаху в квітні 2015 року.
 
Як пише The Insider, своє агентурне ім'я Федотов, як і Чепіга з Мішкіним, отримав у 2010 році і в наступні 8 років активно подорожував Європою та Середньою Азіією. Так, "Фонтанка" раніше звертала увагу на те, що Федотов одночасно з "Бошировим" і "Петровим" подорожував спочатку в Прагу в 2014 році, а потім в Британію - під час отруєння Скрипалів.
 
Федотов також відвідував Болгарію, коли там отруїли місцевого підприємця Омеляна Гебрева. Як встановила експертиза - він був отруєний речовиною класу "Новачок".
 
Як установила у свою чергу Лабораторія Гельсінського університету, що спеціалізується на хімічній зброї, сліди двох органофосфатів свідчили про те, що підприємця намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною, що належить до сім'ї "Новачка".
 
Через місяць Гебрев вийшов з коми і його стан став поліпшуватися. Пізніше він розповів Bellingcat і The Insider, що в травні його стан знову різко погіршився і він знову потрапив до госпіталю. 
Відзначається, що в травні "Федотов" літав до Болгарії на три дні, а повернувся назад не замовленим рейсом, а зробивши гак через Сербію. На питання про те, чому він міг представляти інтерес для ГРУ, Гебрев відповів, що бачить лише два можливі мотиви: по-перше, його компанія поставляла зброю до України, а по-друге, Росія могла претендувати на збройовий завод, що знаходився під контролем його компанії.
 
Як відомо, 5 вересня прокурори Британії оголосили, що вважають причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян - Олександра Петрова і Руслана Боширова.
 
Згодом розслідувачі Bellingcat з’ясували справжнє ім’я Руслана Боширова, якого підозрюють у замаху на Сергія Скрипаля. Виявилося, що він полковник ГРУ та має нагороду "герой Росії". Справжнє ім’я підозрюваного - Анатолій Чепіга. А підозрюваний "Олександр Петров", справжнє ім’я якого Олександр Мішкін, виявився героєм Росії, знайомих якого вмовляли не розповідати про нього.
 
Окрім того, спецслужби Великої Британії встановили особу третього підозрюваного в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів в англійському місті Солсбері. Це 45-річний Сергій Федотов.
 
При цьому в Росії оголошення Британією імен підозрюваних в отруєнні Скрипалів назвали спробою роздути антиросійську істерію, а викриття справжнього ім'я Руслана Боширова - "вкидом".
 
Путін заявив, що в Кремлі дізналися, кого влада Великобританії звинувачує в отруєнні Скрипалів. "В принципі, ми звичайно подивилися, що це за люди. Ми знаємо, хто це такі. Ми їх знайшли", - сказав він, додавши, що "нічого там особливого і кримінального немає".
 
Після цього Олександр Петров і Руслан Боширов в ефірі російського каналу заявили, що дійсно приїжджали в Солсбері на запрошення друзів - нібито подивитися на знаменитий собор.
 
Водночас нещодавно у Великій Британії заявили, що вони з'ясували "все, що варто знати" про замах на колишнього розвідника Росії Сергія Скрипаля в Солсбері, включаючи сліди, що ведуть прямо до президента Володимира Путіна.
 
Нагадаємо, Сергія Скрипаля отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок". Від недолугих дій російських диверсантів загинула громадянка Британії Дон Стреджес.