У Грузії у зв’язку з протестами затриманий ексміністр оборони Окруашвілі

11:16, 26.07.2019
У Грузії у зв’язку з протестами затриманий ексміністр оборони Окруашвілі

Колишній міністр оборони Грузії та нинішній лідер політичної партії «Переможна Грузія» Іраклій Окруашвілі був затриманий поліцією в столиці країни Тбілісі.

 

Про це повідомляє Радіо Свобода. 

 

Окруашвілі є одним із підозрюваних, яких звинувачують у зв’язку зі спробою штурму парламенту в червні, повідомило міністерство внутрішніх справ 25 липня.

 

Підозрюваних звинувачують у підбурюванні насильства під час протестів.

 

Начальник управління кримінальної поліції МВС Мамука Челідзе заявив, що Окруашвілі та інші закликали демонстрантів вдертися до будівлі парламенту. Також, за даними високопосадовця поліції, Окруашвілі брав участь у різних групових актах насильства.

 

Прокуратура заявляє, що масові акції протесту в Тбілісі в червні були частиною спроби державного перевороту.

 

Як повідомляла "УМ", протести в Грузії почалися після того як до парламенту країни приїхав депутат з Росії Сергій Гаврилов. Гаврилов сидів у кріслі голови парламенту - це викликало обурення групи парламентаріїв, які зірвали засідання.

 

Члени парламентської опозиції з "Національного руху" і "Європейської Грузії" дали владі півгодини на те, щоб вивести із залу всіх російських депутатів.

 

Слідом за протестом опозиції своє обурення висловили й представники правлячої партії. Лідер партії Бідзіна Іванішвілі виступив з письмовою заявою, в якій назвав те, що відбувається "протокольною помилкою", яка "ні в якому разі не залишиться без належного реагування".

 

Згодом стало відомо, що голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе йде у відставку через скандал з російським депутатом.

 

Скандал у парламенті спричинив масовий протест громадян. Люди протестували під парламентом Грузії з вигуками "Путін - х..ло".

 

Поліція Грузії застосувала сльозогінний газ і гумові кулі проти учасників акції протесту, яка проходила перед будівлею парламенту. 

 

Через сутички під парламентом Грузії постраждали 240 людей, двом лікарі видалили очі.

 

За наказом Путіна частина авіакомпаній Росії припинила продаж квитків до Грузії. Окрім того, у Росії заявили про погіршення якості вина з Грузії.

 

Натомість кінотеатри Грузії стали відмовлятися від фільмів російською мовою,а фанати грузинського футбольного клубу порівняли Росію зі свинею.