А судді хто?

18:30, 19.09.2017
А судді хто?

(Фото: Федерація дзюдо України)

За багато років розвитку дзюдо в Україні представники одеської школи дзюдо нерідко опинялися серед кращих, вони займали призові місця і в змаганнях серед дітей, і в турнірах серед юнаків та дорослих. Одеське дзюдо протягом тривалого часу не стоїть на місці, а розвивається на належному рівні.


Готуючись до змагань будь-якого рівня, наші спортсмени викладаються в тренувальних залах на всі сто відсотків, щоб показати високі результати. Ні для кого не є таємницею, що у юних спортсменів вкладають багато сил тренери і батьки. Попри скрутні часи, знаходять кошти на поїздки для своїх дітей на внутрішні та міжнародні турніри.


Приїжджаючи на змагання, всі спортсмени перебувають у рівних умовах і повинні розраховувати тільки на свої сили, всі сподіваються на чесне, справедливе, об'єктивне суддівство, оскільки суддівський фактор у дзюдо є дуже важливим.


Протягом багатьох років питання об'єктивності суддівства поставали дуже гостро. Одним із перших, хто порушив це наболіле питання, став президент Федерації дзюдо Одеської області Леонід Раскін, який давно бореться за якісне суддівство і можливість виявляти кращих безпосередньо на татамі, а не за його межами.


Минулого року відбулися зміни в суддівській колегії Федерації дзюдо України, яку очолив Руслан Пилипович Перета, а куратором суддівського сектора був призначений Олександр Нагібін. Здавалося б, із новими керівниками проблема буде вирішена – й українське дзюдо підніметься на якісно новий рівень, що забезпечить гучні перемоги наших дзюдоїстів на міжнародних турнірах. Але, на жаль, цього не сталося. Більше того, ситуація з суддівством тільки посилилася. Сьогодні чітко видно, що тандем Перета – Нагібін явно не дає собі ради з тими завданнями, які на них покладалися.


Щоб показати це на конкретному прикладі, розглянемо один із численних випадків, що вплинув не тільки на результати виступів спортсменів на змаганні всеукраїнського масштабу, а й на ставлення до дзюдо батьків деяких спортсменів і самих дітей, а також на результат, що зараховується регіонам, і на комплектацію збірної України.


Згідно з календарем всеукраїнських змагань 14-15 травня нинішнього року у Львові відбувся чемпіонат України серед юнаків і дівчат вікової категорії до 15-ти років. Участь у ньому брали сотні дітей із більшості регіонів України, зокрема і спортсмени з Одеської області. Всі ми сподівалися на успішний виступ одеських дзюдоїстів, особливо у ваговій категорії «до 46 кілограмів», де регіон представляли найбільш підготовлені учасники. Відповідно, ми небезпідставно очікували завоювання медалей.


На минулому турнірі у Львові спортсмени показали гідний рівень, але всі старання хлопців звели нанівець грубі суддівські помилки. По суті, через них постраждали шестеро одеситів. У чвертьфіналі – одесит Павло Зайченко, якого явно засудили в протистоянні з киянином Миколою Тігіпком. У півфінальному поєдинку за участі цього спортсмена з Києва він провів заборонений прийом Кавадзу-гаке («обвив»), за який мав автоматично отримати дискваліфікацію, причому не тільки в цьому бою, а й у турнірі загалом. Під тиском присутніх киянина дискваліфікували, але, всупереч правилам і всім наявним у дзюдо нормам, він отримав право боротися в бою за «бронзу» з одеситом Яном Раскіним. Як неважко здогадатися, і в цій зустрічі судді активно допомагали київському дзюдоїсту, який узагалі не мав права претендувати на медаль. Він її завоював завдяки недобросовісним суддям, саме вони не зарахували кілька чистих «іпонів» у виконанні одесита.

 

Все це було знято на відео і терміново показано президентом Федерації дзюдо Одеської області Леонідом Раскіним головному судді змагань і голові суддівської колегії ФДУ Руслану Переті. Але прохання переглянути відео та прийняти справедливе рішення так і залишилося проханням, оскільки і головний суддя змагань, і пан Перета в гостро негативній формі дали зрозуміти, що жодних змін чекати не слід.

 

Усі, хто хоч трохи знається на правилах дзюдо, розуміє, що в цих ситуаціях судді навмисно помилялися на користь переможця, а отже, судячи з усього, виконували чиєсь замовлення із засуджування спортсменів, зокрема і представників Одеської області.



Батьки юних спортсменів, нахабно засуджених у Львові з грубими суддівськими та систематичними помилками, що підтверджують наявні думки фахівців і відеозаписи поєдинків – Микола Зайченко та Олег Кулініч, а також президент Федерації дзюдо Одеської області і, за сумісництвом, батько засудженого учасника Леонід Раскін – зробили те, що соромляться або бояться робити інші батьки. Вони довго терпіли, але все-таки написали колективного листа на ім'я президента Федерації дзюдо України Романа Насірова та міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова, запустивши механізм боротьби з суддівською «вакханалією» в українському дзюдо. Публікуємо лист без змін:



«Ми, батьки спортсменів з Одеської області Зайченка Павла, Раскіна Яна і Кулініча Данила, просимо Вас розібратися в ситуації, що склалася на чемпіонаті України до 15 років, який пройшов у Львові 14-15 травня 2017 року.


У зв'язку з упередженим ставленням суддів до наших дітей вони не змогли зайняти відповідні їхньому рівню підготовки і спортивної майстерності місця на п'єдесталі пошани. Замість справедливого суддівства і визначення найсильніших спортсменів у своїх вагових категоріях ми побачили огидне, непрофесійне і заангажоване ставлення суддів до спортсменів з Одеської та інших областей. Уся ця «вакханалія» мала явно замовний характер і була проведена під чуйним керівництвом голови суддівської колегії Федерації дзюдо України Перети Р. П., неодноразово раніше причетного до суддівських скандалів. Попри складне фінансове становище, ми возимо наших дітей на змагання будь-якого рівня за особисті фінансові кошти, щоб діти приносили перемоги та радість нам, щоб прославляли Україну за кордоном, на цьому чемпіонаті України ми отримали силу-силенну негативних емоцій, побачили сльози образи за несправедливе суддівство на очах у наших дітей і негативний приклад для всіх тих, хто цікавиться і займається дзюдо. У нас є відеодокази упередженого ставлення до одеситів із боку суддівського корпусу на чолі з Перетою Р. П.
Просимо Вас розглянути та розібратися в навмисних, на наш погляд, діях суддів, надати максимальне сприяння у відновленні справедливості та в залученні до відповідної відповідальності всіх винних у цьому свавіллі людей.
Зайченко Н.П.
Раскін Л.Б.
Кулініч О.А.».


Ні для кого не секрет, що належних відповідей на такі листи батьки, які звернулися по допомогу, не отримують, але Міністерство молоді та спорту України надіслало у відповідь листа трьом батькам одеських дзюдоїстів, де чорним по білому написано, що Міністерство молоді та спорту не має юридичного права втручатися в цю ситуацію. Цитуємо головне:


«Надання правової оцінки результатам спортивних змагань та діям суддів, перегляд результатів спортивних змагань, внесення змін до протоколів спортивних змагань тощо не віднесено до нормативного визначеного кола повноважень Мінмолодьспорту.
Отже, у Мінмолодьспорту відсутні правові підстави для безпосереднього втручання у ситуацію, викладену у зверненні, та винесення з приводу цієї ситуації управлінських рішень.
Оскільки спірні правовідносини стосуються заходів, організатором яких є інститут громадянського суспільства (спортивні федерації за своєю організаційно-правовою формою є громадськими організаціями), то безпосереднє втручання Мінмолодьспорту в правовідносини порушуватиме принцип взаємного невтручання органів державної влади та інститутів громадянського суспільства в діяльність одне одного, визначений Законом України «Про громадські об’єднання». Разом із тим Мінмолодьспорту звернулося з проханням розібратися в ситуації та надати відповідь по суті до Федерації дзюдо України як до безпосереднього організатора спортивних змагань, зазначених у зверненні.
Заступник Міністра М. В. Даневич»


Паралельно вирішити ситуацію спробував президент Федерації дзюдо Одеської області Леонід Раскін, який написав офіційний лист до Федерації дзюдо України, в якому вказав на конкретні помилки суддів і запропонував способи вирішення цієї конфліктної ситуації. Цитуємо без змін:

«15.05.2017 року на чемпіонаті України з дзюдо до 15 років у боротьбі за вихід до півфіналу у ваговій категорії 46 кг спортсменом Тігіпком Миколою був проведений заборонений прийом «обвів». У цій ситуації, відповідно до Правил Міжнародної федерації дзюдо, цей спортсмен повинен був бути дискваліфікований не тільки у вище вказаній сутичці, але й в подальшій участі в чемпіонаті України.


Суддями була допущена помилка і дискваліфікація не була надана. Спортсмен Тігіпко М. брав участь у сутичці за третє місце із спортсменом Раскіним Яном, представником Одеської області.


Аналізуючи приватним чином спільно з провідними спеціалістами України, Європи та світу сутички Тігіпка М. із спортсменами Одеської області Зайченком Павлом і Раскіним Яном, виявлено низку грубих порушень зі сторони суддів, на наш погляд, навмисно, і перемога Тігіпка М. над Раскіним Яном буда визначена неправильно та несправедливо. Весь цей процес був проведений під безпосереднім керівництвом голови суддівської колегії України із дзюдо Перети Р. П.


У зв’язку з вищевказаним прошу Вас:
1) скасувати результати цієї сутички, здійснити зміни в протоколі змагань і даних командних заліків.
2) зарахувати бронзову медаль у залік Одеської області і привласнити третє місце в чемпіонаті України до 15 років м. Львів 2017 р. у ваговій категорії 46 кг Раскіну Яну.
3) створити робочу групу і дати оцінку діям суддів, які обслуговували сутички одеських спортсменів зі спортсменом із м. Києва, і у випадку виявлення порушень притягнути до відповідальності, а також застосувати до винних, які здійснили грубі порушення, найсуворіші міри.
Із повагою,
Президент Федерації дзюдо Одеської області
Раскін Л. Б.»


Здавалося б, ситуація зрозуміла, виявляти помилки самостійно не потрібно – необхідно лише звернути увагу на ситуацію, переглянути відео незаангажованим поглядом і визначити, чи спостерігалися помилки в описаних вище протистояннях, а якщо так – то вчинити згідно з буквою закону і задовольнити прохання батьків.

 

Однак у Федерації дзюдо України цього листа проігнорували, попри те, що Олександр Нагібін під час конференції 9 червня 2017 року обіцяв якомога швидше розібратися в ситуації та вирішити спірні епізоди.

Усе це спричинило написання ще одного листа від Федерації дзюдо Одеської області, якого ми також публікуємо у відкритій формі і без змін:

«Президенту Федерації дзюдо України
Насірову Р.М.


17.05.2017 року батьками спортсменів, членів збірної Одеської області з дзюдо було написано і відправлено листа на адресу Міністерства молоді та спорту України, а також до Федерації дзюдо України щодо кричущої ситуації, що склалася на чемпіонаті України в м. Львові серед юнаків і дівчат до 15 років. Аналог звернення з подробицями було складено і відправлено на адресу Міністерства молоді та спорту України та в Федерацію дзюдо України Федерацією дзюдо Одеської області.
У відповіді Міністерства молоді та спорту України було зазначено, що у Міністерства молоді та спорту України відсутні правові підстави для безпосереднього втручання в ситуацію, викладену в зверненні, а також винесення з приводу цієї ситуації управлінських рішень. Разом із тим Міністерство молоді та спорту України звернулося з проханням розібратися в ситуації і надати відповідь по суті до Федерації дзюдо України як до безпосереднього організатора спортивних змагань, зазначених у зверненні.
На конференції, що відбулася 09.06.2017 року, керівництво Федерації дзюдо України зазначило, що протягом найкоротших термінів буде винесене справедливе рішення щодо цього питання. Досі ні батькам, ні Федерації дзюдо Одеської області відповідь не надано.
Прошу Вас повідомити Федерацію дзюдо Одеської області, на якій стадії зараз знаходиться розгляд цієї ситуації.


Із повагою,
президент ФДОО Л. Б. Раскін»


З огляду на те, що ситуація непроста і що її просто так не залишать, 29 червня 2017 року Федерація дзюдо України все-таки відправила Леоніду Раскіну листа, в якому визнала, що під час чемпіонату країни у Львові дійсно були допущені суддівські помилки, але це було схоже, швидше, на лист «для галочки», ніж на спробу вирішення конфлікту і виправлення помилок:

«Федерація дзюдо України висловлює вдячність за небайдужість до проблем розвитку дзюдо в Україні та інформує, що після ретельного вивчення зазначеної Вами ситуації суддівська комісія ФДУ дійшла висновку, що, з огляду на організаційні недоліки з технічного забезпечення змагань, помилки з боку суддівського корпусу, що обслуговував цей чемпіонат, дійсно спостерігалися. Разом із тим зауважуємо, що упередженого ставлення до спортсменів із будь-якої з команд не було.


Беручи до уваги важливість порушеного питання та з метою підвищення якості суддівства, під час проведення чемпіонату України 2017 року в м. Суми відбудеться тренерсько-суддівський семінар за участю членів Рефері-Комісії Європейського союзу дзюдо та переатестація всіх суддів національної категорії.
 

Із повагою, Виконавчий директор В. О. Роженко».

Розуміючи, що окремі представники Федерації дзюдо України та Міністерства молоді та спорту України в справедливому вирішенні ситуації не зацікавлені і що обидві структури лише продовжуватимуть «замилювати очі» обіцянками про проведення тренерсько-суддівських семінарів і списуватимуть все на організаційні проблеми з технічним забезпеченням змагань, керівник Федерації дзюдо Одеської області звернувся з листом до голови Комітету у справах сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму Верховної Ради України Артура Палатного, в якому чітко виклав ситуацію, додав листи батьків, ФДОО і відповіді Міністерства молоді та спорту, а також Федерації дзюдо України. У листі також прозвучало прохання розібратися в ситуації та допомогти вирішити цю проблему. Цитуємо:

«Беручи до уваги, що на чемпіонатах такого рівня відбираються спортсмени, які фактично є зміною молодіжної збірної та дорослої національної команди України, а також факт того, що на сьогодні дзюдо, як ніколи, потребує дійсно неупередженого та справедливого ставлення до спортсменів, які виборюватимуть лідерські позиції та захищатимуть честь нашої країни на міжнародній арені, ми вважаємо, що такі дискримінаційні дії суддів несприятливо впливають на якісний відбір до складу збірної команди України.


Просимо Вас надати відповідні доручення для вирішення цієї проблеми, а саме:
1) у зв’язку з тим, що учасник змагань із м. Києва не мав права брати участь у боротьбі за третє місце за проведення забороненого прийому – скасувати результати сутички між дзюдоїстом із м. Києва та дзюдоїстом із м. Одеси, здійснити зміни в протоколі змагань і даних командних заліків;
2) зарахувати бронзову медаль у залік Одеської області та привласнити ІІІ місце в чемпіонаті України до 15 років у ваговій категорії до 46 кг – спортсмену з Одеської області;
3) створити робочу групу і надати незалежну оцінку суддям, які обслуговували поєдинки одеських спортсменів із спортсменом із м. Києва, та – у випадку виявлення порушень – притягнути до відповідальності, застосувати до винних найсуворіші міри покарання;
4) надати оцінку діям головуючого колегії суддів України Перети Р. П., який, перебуваючи на чемпіонаті та спостерігаючи за подіями, що відбувалися, жодним чином не відреагував на упереджені дії суддівського корпусу».


Відповідь від Артура Палатного надійшла миттєво. Міністерство молоді та спорту України та Федерація дзюдо України терміново відреагували на запит Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму Верховної Ради України, але, по суті, це були ті самі відповіді, які отримали Федерація дзюдо Одеської області і батьки спортсменів. По суті, ФДУ вкотре захистила своїх суддів, наголосивши, що помилки в їхніх діях були, але вони не носили систематичного характеру і, головне, не вплинули на кінцевий спортивний результат. Ось цитата з листа Федерації дзюдо України:



«Керівництво Федерації дзюдо України та суддівська комісія ФДУ оперативно відреагували на звернення батьків з приводу претензій до суддівства та суддівських помилок під час проведення чемпіонату України серед юнаків та дівчат до 15 років 14-15 травня 2017 року у м. Львові. Це питання було на контролі віце-президента ФДУ Нагібіна О. Г.
Суддівською комісією ФДУ було проведене засідання 19 травня 2017 року в м. Дніпро з детальним аналізом ситуацій, зазначених у зверненні батьків спортсменів Зайченка Павла, Раскіна Яна та Кулініча Данили. Одноголосно було прийнято рішення, що, згідно з наданими технічними умовами, під час проведення чемпіонату України серед юнаків та дівчат до 15 років судді загалом впоралися зі своєю роботою, спортивний принцип визначення переможців не було порушено, а деякі технічні помилки, допущені окремими суддями, не носили системного характеру, не були виявом неупередженості та не вплинули на кінцевий спортивний результат.
Крім того, це питання було заслухане на звітно-виборній Конференції ФДУ 09.06.2017, де були надані пояснення одному з заявників від голови суддівської комісії ФДУ та інших фахівців дзюдо, а також дана оцінка роботи суддівського корпусу.
Для уникнення в майбутньому подібних ситуацій Федерацією дзюдо України розглядається питання про проведення переатестації суддів національної та першої категорій, а також можливе змінення формату проведення чемпіонату України в цій віковій групі. Крім того, заявникам було наголошено, що подібні ситуації мають розглядатись відповідними керівними або контролюючими органами ФДУ, а безпідставні, емоційні заяви вболівальників і батьків до державних органів влади шкодять позитивному іміджу нашого виду спорту».



Фактично Федерація дзюдо України в цій відповіді підмінила сам предмет обговорення, заявивши про те, що загалом судді на чемпіонаті України у Львові відпрацювали добре, хоча проблема полягала в конкретних поєдинках, у яких на долю переможця безпосередньо вплинули суддівські помилки. Більше того, ФДУ дорікнула абсолютно заслужено обуреним батькам за те, що вони вимагають справедливості.


Виходить так, що, на думку представників Федерації дзюдо України, конкретні спортсмени, які використовують заборонені прийоми і тільки завдяки цим прийомам завоювали право виходу в поєдинок за одне з призових місць, можуть і в майбутньому здійснювати неправомірні дії, а судді під керівництвом Руслана Перети і прикриті Олександром Нагібіним заплющуватимуть на це очі, причому навіть після подібних яскраво виражених порушень, зафіксованих на відео. А найнеприємніше те, що конфлікт у результаті залишився невирішеним, попри офіційні звернення до найбільших спортивних структур і наявність доказової бази, а юні одесити залишилися без заслужених нагород. Що ж, винуватці залишилися безкарними, а цією «доріжкою вседозволеності», судячи з усього, можуть піти й інші «обрані» спортсмени. Що цікаво, і це, мабуть, не випадково, скандальні поєдинки за участі одеських дзюдоїстів обслуговували одні й ті самі судді, які закривали очі на результативні прийоми одеситів і на заборонений прийом киянина.


Здається, це не тільки наша думка: подібні ситуації повторюватимуться доти, поки керівництво Федерації дзюдо України та Міністерства молоді та спорту не візьме подібні ситуації під контроль, поки корупція процвітатиме навіть на рівні дитячих і юнацьких змагань. А яке майбутнє буде в українського дзюдо, якщо захищати честь країни на міжнародних турнірах тепер дедалі частіше отримують право не кращі, а лише другі-треті номери, «привілейовані» спортсмени, яких усіма правдами і неправдами «піднімають» на п'єдестал пошани в чемпіонатах України, але які згодом повертаються додому з порожніми руками, адже за кордоном таких очевидних проблем з суддівством і допомоги від суддів немає?


На нещодавньому чемпіонаті світу збірна України з дзюдо не завоювала жодної медалі. А чи не здається вам, що це тривожний дзвіночок? Якщо на чемпіонатах країни триватиме суддівське свавілля, допущене та прикрите Перетою і Нагібіним, якщо перемагати у внутрішніх змаганнях будуть «обрані» спортсмени, то ми ще не скоро зможемо порадіти за наших земляків під час їхніх виступів на чемпіонатах світу, Європи, а також Олімпійських іграх.


Наступного року офіційно починається відбір на Олімпіаду в Токіо, а отже, часу для того, щоб навести порядок у суддівському корпусі Федерації дзюдо України, залишається не так уже й багато, але він є. Тут, як кажуть, головне – бажання. То може час уже розірвати цей порочний зв'язок між Перетою і Нагібіним та щось кардинально змінити в суддівській колегії Федерації дзюдо України, поки не пізно?


Із надією на світле майбутнє одеського й українського дзюдо, Микола Зайченко