Поет Василь Голобородько мерзне в тимчасовому житлі в Ірпені

16:00, 25.10.2017
Поет Василь Голобородько мерзне в тимчасовому житлі в Ірпені

Василь Голобородько потребує допомоги.

Четверту зиму в Ірпені збирається зимувати лауреат Шевченківської премії Василь Голобородько. Він мешкає в 2-му корпусі Будинку Творчості письменників, де провалюється унітаз і вивалився піддон від душу - там велика дірка, з якої тягне холодом. Котельня в цьому корпусі зламалася, тож при мінус 7 вночі поет рятується обігрівачем.

 

Пану Володимиру - 72. У 2014-му він приїхав на два тижні з окупованого Луганська, безкоштовно отримав це тимчасове житло, яке, схоже, перетворюється на постійне. Він майже не ходить, бо має хворі ноги.

 

 

Виділити для нього квартиру у 2014 році у Петра Порошенка, Арсенія Яценюка та Володимира Кличка просили такі люди як Оксана Забужко, Юрій Ігорович Андрухович, Сергій Жадан, Тарас Прохасько, Ліна Костенко, Ада Роговцева, Дмитро Павличко, Іван Малкович, Мирослав Маринович, Наталя Сумська, Анатолій Хостікоєв - загалом 84 підписи.

 

 

«За часів Президента Леоніда Кучми за видатні заслуги перед культурою отримали житло від держави так само «вимушено бездомні» письменники Олег Лишега, Михайло Григорів, Євген Пашковський та Олесь Ульяненко, — ідеться в листі. — Віримо, що ви теж підтримаєте цю традицію, адже ситуація є унікальною, і жоден із письменників, що мешкали на окупованих територіях, так не потребує допомоги», - нагадували вони.

 

 

Проте час сплинув, нічого не змінилося. Окрім того, що дистанції, які може самостійно долати пан Василь, стають все коротшими. Про житло для поета тепер просить Київська спілка письменників, але цих голосів тим більше не чують.

 

Пан Василь Голобородько продовжує працювати і обмірковує плани, що в Луганську щось "стабілізується", тоді можна буде продати хату і квартиру та назбирати хоча б на перший внесок тут. Їжу та чисту білизну йому привозить син, що мешкає з дружиною, знімаючи помешкання на Троєщині.

 

За житло в Ірпені пан Василь дуже тримається, бо воно безкоштовне, а бути ще більшим тягарем для сина він не хоче. Допомоги насправді не чекає, хоча дуже її потребує.

 

Як йому можна допомогти?

 

1. Зняти сюжет. Адже після того, як справою сестри Стуса зацікавилося телебачення, цій родині допомогли з житлом у Києві. Раптом спрацює з Голобородьком?

 

2. Скинути трохи грошей на картку. Вони потрібні не лише на жило, а й на ліки. Курс крапельниць, який приписали пану Василю, - це 4300 грн. Для нього ця сума завелика, тож він вирішив поки не лікуватися.

 

3. Потрібні ідеї. Чи можливо зібрати 400-500 тисяч гривень, яких буде достатньо для квартири з ремонтом в Ірпені?

 

Картка Приват для перерахування грошей: 5168 7572 5603 1180 - Голобородько Васль Іванович.

 

 

Джерело