Марш рівності в Києві вперше пройшов без бійок (фото)

15:53, 12.06.2016
Марш рівності в Києві вперше пройшов без бійок (фото)

Марш охороняла міліція. Фото Світлани Заліщук Депутат Світлана Заліщук задоволена організацією заходу.

Попри погрози та дискусії, Марш рівності в Києві відбувся - депутати, гості з Європарламенту та сотні киян пройшлися центром столиці з веселковою символікою.
 

"Хочу подякувати Хатії Деканоїдзе й усім поліцейським, які організували безпеку так по-європейськи", - прокоментувала захід Світлана Заліщук з Блоку Петра Порошенка, яка разом з колегою по парламенту Сергієм Лещенком публічно підтримує цей захід ЛГБТ-спільноти України.

За підрахунками організаторів, Марш рівності зібрав 1,5 тисячі людей. До українців долучилися кілька членів Європейського парламенту, зокрема Ребекка Хармс - лідер фракції Зелених і німецьких лібералів. Колона пройшла по Володимирській вулиці, а потім - до площі Льва Толстого.

За словами Світлани заліщук, цього року вийшло у 10 разів більше учасників, ніж торік. А також в рази більше депутатів. "П'ять - з БПП. Олена Кондратюк з "Батьківщини"  і Віка Пташник - позафракційна. По-друге, акція відбулася не на околицях, а в центрі, не за закритими списками, як минулого року, а відкрито", - коментує депутат.

"Це та позитивна арифметична прогресія, яка через років 20 перетворять ЛГБТ-прайди в Україні на звичну акцію", - вважає Світлана Заліщук.

"Неймовірна організація і потужна робота поліції стала разючим контрастом у порівнянні з тим, що було рік тому. І головне - люди змінюються, і теми-табу падають під натиском часу", - підсумовує її колега Сергій Лещенко.

Близько сотні молодиків в балаклавах і десятки жінок статечного віку вийшли, щоб висловити свою незгоду з Маршем рівності. Проте, як повідомляла "УМ", поліція Києва подбала, щоб групи з різними поглядами не змогли зашкодити один одному.