Український військовий Великдень: традиції, незмінні десятки років (фото)

16:35, 16.04.2017
Український військовий Великдень: традиції, незмінні десятки років (фото)

Освячення дарів у 1947 році Освячення дарів у 2017 році "Розговіння" в УПА Великодній стіл - 2017 Українські вояки готували традиційні страви Сучасні армійські великодні кошики

Фотографії українських військових, що готуються до Великодня та святккують Воскресіння Христове користувачам соцмереж нагадали подібні світлини майже 60-річної давнини, коли Українська повстанська армія боролася проти окупантів.

"Час йде, традиції незмінні!! Пасха УПА 1950 рік, - Пасха 2017. Часи різні - ворог один", - прокоментував фото Великоднього армійського застілля Роман Федчук.

Імена та позивні упівців зі світлини 1950 року відомі:  це Іван Явдошняк із позивним "Мишка", Василь "Рись" Микитюк, Петро Мельник, “Хмара”, що очолював УПА Наддіврнянщини, Федір Кузенко із псевдо “Камінь”, Михайло Заєць "Зінко", а ще "Нестор" - охоронець Романа Шухевича і боєць "Тарас".

Через 57 років після зйомок цього фото українці святкують четвертий поспіль Великдень на фронті, і як бійці УПА носять позивні та не часто називають справжні імена у соцмережах.

В архівах та приватних збірках залишилися фотографії великодніх застіль та освячення пасок упівців. Сучасні фотографії схожі на них, хоча і яскраво-кольорові.

Гасло "Христос воскрем - воскресне Україна" звучить і донині, а листівки УПА актуальні і через десятки років.



Зараз волонтери освоїли новий вид мистецтва - ікони на ящиках з-під боєприпасів.

"Коли ікони пахнуть порохом", - говорять художники про свої роботи.