Порошенко пропонує ввести відповідальність за невизнання Голодомору (фото)

17:43, 25.11.2017

Президент України Петро Порошенко пропонує ухвалити закон, який впровадить відповідальність за невизнання Голодомору та Голокосту.

 

Про це Порошнко сказав під час заходів з вшанування пам'яті жертв Голодомору та геноцидів, що проходять у центрі Києва.

 

"Щоб наші нащадки знали, що то був не просто штучний голод, а ретельно спланований Голодомор. Ба більше, геноцид за всіма ознаками, які визначено в Конвенції ООН 19 грудня 1948 року", - зазначив глава держави.

 

 

На його думку, такий закон потрібен, «щоб на всіх континентах усвідомили, що не визнавати Голодомор так само аморально, як і заперечувати Голокост».

 

 

«І, я думаю, настав час нам самим ухвалити закон про відповідальність за невизнання цих двох безпрецедентно жахливих трагедій. Для чого? Щоб ті, хто житиме після нас, дотримувалися закону України про визнання Голодомору геноцидом українського народу", - додав Петро Порошенко.

 

Президент України також звернувся до  політиків: «Прошу, в політичній риториці не кидайтеся звинуваченнями у геноциді чи голодоморі. Не робіть з цих болючих визначень слова-паразити. Не оскверняйте тим самим пам’ять мільйонів, які стали жертвами геноциду. І поважайте почуття десятків мільйонів, яким ця трагедія болить».

 

Глава держави зазначив, що «сьогодні ми традиційно запалюємо свічки в пам'ять жертв Голодомору».

 

«Світлі душі невинно убієнних українців тут, незримо поруч з нами»,  - сказав він та на вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду оголосив загальнонаціональну хвилину мовчання.

 

 

Порошенко зазначив, що з кожним роком стає дедалі важче знайти очевидців тієї трагедії: «Тепер це вже обов’язок молодшого покоління - не дати згаснути пам’яті про Голодомор, дбайливо передати її наступним генераціям українців. Щоб наші онуки та правнуки ніколи не забули, що тридцять другого року Господь послав Україні врожай - може не найщедріший, але достатній для того, щоб був і хліб, і до хліба. Голод же спричинив кремлівський антихрист, який забрав у мільйонів українців їжу та прирік їх на муки голодної смерті».

 

 

Зазначимо, що у суботу, 25 листопада, українці та світ вшановують пам'ять жертв Голодомору 1932-33 років. Жалобні заходи традиційно відбуваються також у 32 країнах світу.

 

Зокрема, у День пам'яті жертв голодоморів, в Києві відбуваються заходи біля Меморіального знаку «Свіча пам’яті» Національного музею «Меморіал пам’яті жертв Голодомору в Україні».

 

О 16 годині пройшла загальнонаціональна акція «Запали свічку».

 

Президент України Петро Порошенко вшанував пам'ять жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років ставши на коліно біля Пам'ятного хреста на Михайлівській площі у Києві.