Під Горлівкою розпочався обмін полоненими (фото)

13:50, 27.12.2017

Обмін українцями, які були в заручниках у бойовиків, та затриманими українською владою сепаратистами на Донбасі відбудеться на контрольному пункті в’їзду-виїзду "Майорське" у районі окупованої Горлівки в Донецькій області не раніше 14:00 у середу.

 

Відтак обмін затримується щонайменше на годину.

 

Про це повідомляють журналісти з місця події.

 

За їхніми даними, на час процесу обміну заручників у районі КПВВ повністю відімкнуть інтернет.

 

Між тим, колона з українськими заручниками з т.зв. "ДНР" прибула в Горлівку.

 

 

А український літак чекає на звільнених бойовиками заручників, повідомив радник президента Юрій Бірюков.

 

Пізніше стало відомо, що обмін таки розпочався. Спочатку терористи Луганська передали українській владі 16 людей, яких утримували у полоні. На територію ОРЛО натомість відправили 99 осіб, яких сепаратисти зазначали у своїх списках на обмін.

 

Як відомо, очікується обмін за формулою "306 на 74" (українська сторона передасть 306 людей, бойовики – 74).

 

З українського боку в організації та супроводі обміну полонених беруть участь представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, а також експерти Мінської гуманітарної групи, представники СБУ і Міноборони.

 

 

Представниця України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко підтвердила: "Сформована колона з особами зі списку 306, яких ми готові передати, вже рухається у супроводі представників Міжнародного комітету Червоного хреста".

 

Як повідомляла «УМ», з окупованого Луганська вже відправили 16 полонених, з боку т.зв. "ДНР" відправлять 58 полонених.

 

Як очікується, обмін полоненими з Україною відбудеться блиько 13:00 за формулою "306 на 74".

 

26 грудня президент України Петро Порошенко зустрівся з родичами заручників. Він висловив сподівання, що обмін відбудеться та заявив про матеріальну допомогу для звільнених з полону.