Герой України Леонід Каденюк похований на Байковому цвинтарі (фото)

17:34, 02.02.2018

Громадянська панахида і церемонія прощання з першим космонавтом незалежної України Леонідом Каденюком відбулася у приміщенні клубу Кабінету міністрів у п’ятницю, 2 лютого. Після цього, Героя України поховали з почестями на Байковому цвинтарі у Києві.

 

Участь у церемонії прощання взяли, зокрема, мер Києва Віталій Кличко, колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та колишній голова Верховної Ради Олександр Мороз.

 

Також приїхала делегація із Чернівецької області, де народився пан Каденюк.

 

 

Президент Леонід Кучма, за каденції якого Каденюк полетів у космос, спілкуючись із журналістами після прощання з космонавтом, зазначив, що перший і наразі єдиний космонавт незалежної України був дуже талановитою і сильною людиною, але він був незатребуваний останнім часом.

 

 

“Мені здавалося, що він (Каденюк — ред.) до ста років житиме. Я часто з ним спілкувався. Практично, в останні роки він був без роботи, незатребуваний, хоча він дуже талановита людина. А спілкуватися з ним було дуже легко, бо завжди поводився, не нагадуючи, що мав можливість пишатися собою, своїм вчинком, своїм польотом”, - підкреслив Кучма.

 

 

Колишній президент переконаний, що якби за життя Каденюк мав стільки уваги, як за останні кілька днів, то, можливо, жив би і далі.

 

 

Водночас Кучма нагадав, що саме він домовився з президентом США Біллом Клінтоном, аби український космонавт полетів у космос на американському кораблі.

 

“Якась моя заслуга є в тому, що він полетів, бо, практично, я домовився з Клінтоном, що від України буде космонавт. І США прийняли таку пропозицію”, - зауважив Кучма.

 

І пригадав, як разом із першим президентом України Леонідом Кравчуком вони були присутні на запуску космічного корабля, на борту якого перебував Каденюк. Наш космонавт тоді поводився дуже спокійно, ніби то “був його черговий політ на літаку”, зауважив Кучма.

 

 

Як повідомляла «УМ», Леонід Каденюк помер у середу 31 січня, під час ранкової пробіжки по парку в центрі Києва. Кілька днів перед тим йому виповнилося 67 років.

 

За останні п'ять років Каденюк втратив всіх найближчих родичів - спочатку від інфаркту помер його старший брат, потім пішли з життя мати і брат-близнюк.

 

Як відомо, в період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року Леонід Каденюк здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» місії STS-87.