«Хто такий Сенцов?»: у Маріуполі скандал через пихату заяву поліцейського (відео)

10:45, 04.07.2018
У Маріуполі Донецької області патрульний поліцейський сказав, що не знає хто такий Олег Сенцов і звинуватив людей, що вони мітингують за гроші.
 
Конфлікт стався під час всесвітньої акції на підтримку політв'язнів під офісом ОБСЄ, пише видання "Вчасно".
 
За словами волонтера Галини Одноріг, поліцейські, які приїхали на мітинг в підтримку Олега Сенцова, заявили, що збиратися групою більше ніж 10 осіб, заборонено.
 
"Коли з'явилася поліція, я підійшла до них, щоб пояснити, для чого ми зібралися. Почула у відповідь, що не можна збиратися групами більше 10 осіб. Також один з поліцейських, сміючись, заявив, що не знає, хто такий Олег Сенцов і не зобов'язаний цього знати", - повідомила волонтер.
 
Слова патрульного вкрай обурили всіх активістів.

"Я спробувала пояснити поліцейським, але вирішила, що не варто "метати бісер перед свинями". Так, ми всі, хто прийшли в неділю на підтримку Олега Сенцова, проплачені з 2014 року, коли ризикували своїм життям, щоб захистити наш Маріуполь. Так, проплачені кров'ю нашого українського народу, який такою страшною ціною домагається свободи, проплачені тисячами загиблих Героїв і десятками політв'язнів, які в російських в'язницях борються за нашу з вами демократію", - сказала волонтер.
 
Начальник управління патрульної поліції в Донецькій області Михайло Вершинін пояснив виданню "0629", що з патрульними проведуть роз'яснювальну бесіду.
 
"Немає в нас права переслідувати його за законом за те, що він не знає, хто такий Сенцов. На жаль, морально-етична сторона цього питання кидає на нас пляму. Поліцейський повинен розуміти, що відбувається навколо, в даному випадку це невихованість і неосвіченість патрульного і небажання самоосвічуватися. Будемо проводити бесіди не тільки з ним. На жаль, скрізь є такі люди, яким цей світ потрібен, щоб відпрацювати і випити пива", - каже Вершинін.
 
У мережі також розгорівся скандал через реакцію поліцейського.
 
"Може він читати не вміє? У мене слідчий якось питав, як в протоколі написати - лошкі або ложки", "В Маріуполі немає поліцейських. Там все те ж сміття перефарбовано, що чекає на Росію", "Руки, щоб тримати палицю, голова, щоб носити кашкет".
 
Нагадаємо, раніше в Сумах прокуратура відкрила кримінальну справу за ч. 2 ст. 365 КК України "перевищення службових повноважень, що супроводжувалось насильством" щодо двох поліцейських, які віддавлювали ногами пальці чоловіку напідпитку. Про це повідомляється на сайті прокуратури Сумщини.