Мітингувальники за об'єднання Молдови з Румунією зіткнулися з поліцією (фото)

12:15, 02.09.2018
Учасники маршу за об'єднання Молдови з Румунією, який стартував 1 липня у румунському місті Алба-Юлія (1918 року там проголосили об'єднання румунських земель), 1 вересня провели мітинг у Кишиневі, у ході якого сталися зіткнення з молдовською поліцією.
 
Про це пише NewsMaker.
 
Учасники акції пройшли пішки понад 1 тисячу 300 кілометрів із зупинками у важливих місцях часів Першої світової війни і возз'єднання Румунії.
 
Конфлікт стався через спробу затримки правоохоронцями автобусів, що мали грати на мітингу роль рухомих музеїв - інформаційних стендів про історію Румунії.
 
Прес-секретар Генінспектората поліції Маріана Бециву розповіла, що поліція не затримувала автобуси, а лише доставила їх на спеціальну стоянку поза містом, щоб "не заважати дорожньому руху".
 
 
"Кілька десятків поліцейських в масках буквально викинули (їх, протестувальників, які перекрили дорогу, - ред.) на узбіччя, силою протягнувши по асфальту", - йдеться у повідомленні ЗМІ.
 
 
У мітингу на підтримку об'єднання Молдови і Румунії взяли участь тисячі людей, зокрема і 34 громадян Румунії, яких напередодні молдовські прикордонники два дні не впускали на територію Молдови. 
 
 
Заборону отримав тільки організатор маршу, лідер уніоністського руху Acţiunea 2012 Джордже Сіміон, якого прикордонна поліція звинуватила в "агресивному та неадекватному поводженні". 
 
 
Він усі звинувачення відкидає. 
 
МЗС Румунії викликало посла Молдови в Бухаресті для пояснень щодо заборони румунським громадянам на в'їзд до сусідньої країни.
 
Румунське зовнішньополітичне відомство заявило, що "дуже уважно і зі стурбованістю" стежить за ситуацією, що склалася на кордоні з Молдовою.
 
Нагадаємо, 27 серпня, у День незалежності Молдови, поліція розігнала маніфестантів, що протестувати вночі біля пам'ятника Штефану чел Маре в центрі Кишинева. Учасники протестували проти політики уряду, очолюваного Демократичною партією Молдови, лідером якої є суперечливий мільярдер-олігарх Володимир Плахотнюк.