Село Самчики на Хмельниччині митці перетворюють на музей просто неба (фото)

15:27, 03.12.2018
Село Самчики на Хмельниччині митці перетворюють на музей просто неба (фото)

Запрошені художники та мешканці села Самчики Старокостянтинівського району на Хмельниччині розписують будинки, паркани та ворота традиційними яскравими візерунками та сюжетами, завдяки чому село заграло новими барвами та поступово перетворюється на музей просто неба.

Як повідомляє Укрінформ, це відбувається в рамках першого етапу арт-проекту "Нове життя самчиківського розпису".

"Ми прикрасили нашим самчиківським розписом кілька сільських хат, парканів, автобусні зупинки, сільську раду і школу. Вони створені в єдиному стилі, але кожен розпис унікальний за характером письма, композиційно та колористично", – зазначив народний майстер, директор Самчиківської дитячої художньої школи Віктор Раковський.

За його словами, розписуючи хати, майстри та їхні помічники дослухалися до побажань господарів. Хати ж обирали традиційні для цієї місцевості.

Самчиківський розпис, або самчиківка – декоративне мистецтво південно-східної Волині, яке донедавна перебувало на межі зникнення, але нині відроджується зусиллями народних майстрів та мистецької ініціативи UA MAZE.

Це масивні малюнки, переважно сюжетні.

Усталеного канону немає, однак основними елементами є птахи, дерево життя, рослинний орнамент. Розпис виконується зубчастим малюнком, йому притаманна безпосередність та легка незграбність. Використовуються природні кольори: жовтий, синій, зелений і червоний, в обрамленні - білий та чорний, зубчики - фіолетові й коричневі. Фон найчастіше залишають білим, адже автентичні малюнки наносилися на вибілені стіни будинків.

Проект "Нове життя самчиківського розпису" розробили спільно Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтв та мистецька ініціатива UA MAZE. Він втілюється під егідою Міністерства культури України за підтримки Українського культурного фонду. На реалізацію проекту за результатами грантового конкурсу культурно-мистецьких ініціатив було виділено 466 тис. грн.

Навесні 2019 року проект з розпису об'єктів у Самчиках буде продовжено: планується декорувати ще двадцять хат.

(фото: Володимир тарасов / Укрінформ)