Першу за 332 роки літургію Вселенського патріархату відслужили в Андріївській церкві трьома мовами (відео)

12:39, 13.12.2018
В Андріївській церкві у Києві вранці, 13 грудня, відбулася архієрейська літургія у ставропігії Вселенського патріархату, яку в Україні нещодавно відновили.
 
Це було перше літургійне богослужіння представників Константинопольського Паріархату в Україні за останні 332 роки.
 
Літургія тривала з 9:30 до 11:00, богослужіння очолив екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Іларіон.
 
фото: Іван Сидор
 
Як повідомляє BBC News Україна, служба була відкритою для всіх і відбувалася українською, грецькою та церковнослов'янською мовами, при цьому українська була основною.
 
Єпископ Іларіон очолив службу. Фото: Іван Сидор 
 
На літургію також прибув інший екзарх - архієпископ Даниїл та делегація від Вселенського патріарха на чолі з його представником, митрополитом Галльським Еммануїлом (Адамакісом).
 
Митрополит Галльський Еммануїл (третій зліва). Фото bbc.com
 
Саме Еммануїл 15 грудня має очолити Об'єднавчий собор, на якому мають створити помісну православну церкву в Україні та обрати її предстоятеля.
 

 
Серед присутніх був керівник Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковаль, радник президента України Ростислав Павленко, директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш. Також на літургії був присутнім міністр культури України Євген Нищук. Після богослужіння він відповів на запитання журналістів.
 
Євген Нищук. Фото: pravda.com.ua
 
Як відомо, на даний момент триває реставрація Андріївської церкви, вона має завершитись у 2020 році. У зв'язку з цим частина стін та іконостас покриті захисними завісами та будівельними лісами.
 
Нагадаємо, в жовтні Верховна Рада України передала Андріївську церкву в безкоштовне користування Вселенському патріархату.