«Відбудуємо аеропорт Донецька»: Порошенко на церемонії вшанування загиблих у ДАПі (фото)

11:49, 20.01.2019
«Відбудуємо аеропорт Донецька»: Порошенко на церемонії вшанування загиблих у ДАПі (фото)

Петро Порошенко під час церемонії вшанування пам’яті "кіборгів", загиблих оборонців ДАПу, висловив сподівання, що Донецький аеропорт буде відбудований, а на його диспетчерській вежі майорітиме український прапор.

"Дай Боже, щоб одного вже мирного дня на мирному і звільненому Донбасі всі ми з вами зібралися на злітній смузі Донецького аеропорту. Біля його терміналів. Біля знаменитої вежі. Щоб ми стали там і просто помовчали. Просто постояли, вслухаючись у відлуння жорстоких боїв. І щоб хоча б на секунду уявили і пропустили через себе те, через що пройшли наші воїни-"кіборги", - сказав Петро Порошенко.

Президент висловив віру в те, що захоплені ворогом землі будуть звільнені, повернуті під український прапор і територіальну цілісність нашої держави буде відновлено.

"Відбудуємо аеропорт Донецька, і на його високій диспетчерській вежі завжди майорітиме український прапор, який "кіборги" піднімали знову і знову під кулями і снарядами. Аеропорт стане кращим, сучаснішим. Там злітатимуть і сідатимуть літаки звідусіль. І завжди будемо пам’ятати наших героїв", - додав глава держави.

Відповідна заява Президента пролунала під час церемонії в Міністерстві оборони, де щодня вшановують загиблих.

Нагадаємо, до Дня незалежності у Міністерстві оборони встановили Дзвін, який звучить стільки разів, скільки було загиблих на війні цього дня. На церемонію приходять військовослужбовці, курсанти, рідні загиблих, а також усі бажаючі.

Під час церемонії 20 січня Петро Порошенко наголосив, що Україна та її громадяни пам’ятатимуть героїв, які стали на захист рідної землі, не пробачать ворогу завданого болю і втрат і ніколи не змінять обраного шляху.

"Віримо - Україна не зійде з власного шляху, який обрала. Вірмо - українці схилять свою голову тільки вшановуючи своїх героїв, і ні перед ким іншим. Вірмо - ми точно подолаємо усі труднощі і дійдемо до мети. Мети, яка полягає у побудові вільної, незалежної і справедливої держави, члена Європейського Союзу та НАТО", - сказав Глава держави під час виступу на заході, присвяченому четвертій річниці вшанування захисників Донецького аеропорту.

Вважається, що 22 січня 2015 року українські військові залишили ДАП, але, насправді, 23 січня декілька бійців 90-го батальйону вийшли з оточення ворога. 

За даними українського незалежного проекту «Книга пам'яті полеглих за Україну», які були оприлюднені в січні 2018 року, підтверджені дані щодо втрат українських військових за період 242 днів оборони Донецького аеропорту становлять 100 осіб загиблими. Волонтер проекту Герман Шаповаленко підкреслив, що число 100 — не заокруглення, а верифікований перелік. Точне місце загибелі чотирьох бійців не вдалося встановити, тому їх імена не були внесені до цього переліку. Ще четверо чоловік на січень 2018 були відсутні у тому списку — їх тіла не були знайдені. Враховуючи ці фактори, повний перелік імен, за словами Шаповаленка, може дещо змінюватися в залежності від того, що вважати територією ДАП, тому перелік може мати 99—109 прізвищ.