МОЗ: Подорожчання алкоголю та цигарок покращить здоров’я українців

20:30, 26.08.2016
МОЗ: Подорожчання алкоголю та цигарок покращить здоров’я українців

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун переконана, що підвищення податку на цигарки та алкоголь сприятиме покращенню здоров'я українців, подовжить середню тривалість життя в Україні, а також заощадить бюджетні кошти.

 

Про це вона написала у Фейсбуці за результатами зустрічі з експертами Світового банку.

 

За її словами, на цій зустрічі було обговорено «переваги введення в Україні податку на шкідливі звички, як паління та зловживання алкоголем».

 

Так, урядовець зауважила, що пачка цигарок у Лондоні коштує у 20 разів дорожче, ніж у Києві, і водночас жителі Великої Британії живуть на 10 років довше за українців.

 

«Зростання податку на цигарки та алкоголь з додатковими надходженнями на програми громадського здоров'я не лише покращить здоров'я українців, а й збереже бюджетні гроші на дороге лікування хвороб, яких можна уникнути, відмовившись від паління», - заявила Супрун.

 

Вона висловила впевненість, що збільшення податків на кожну пачку цигарок може профінансувати зміни в системі охорони здоров'я, такі, як розвиток громадського здоров'я та відшкодування вартості ліків від серцево-судинних захворювань.

 

«Доказова медицина підтверджує: паління не тільки шкодить здоров'ю тих, хто палить, але дим шкодить й усім, хто поруч. Пора нам усім жити здоровим життям. Наші діти, друзі, всі ми повинні жити в середовищі, вільному від цигаркового диму», - наголосила вона.

 

Крім того, Супрун поінформувала, що наразі спільно з представниками Світового банку та Всесвітньої ораганізації охорони здоров'я МОЗ працює над аналізом впливу куріння на життя та здоров'я українців.

 

Нагадаємо, 25 серпня Кабмін України вніс на розгляд до Верховної Ради законопроект про внесення змін до Податкового кодексу, які передбачають підвищення акцизу на алкоголь і сигарети.За попередньою інформацією, цигарки подорожчають на 30%.