У Києві зафіксували 4 випадки зараження смертельною хворобою із в'яленої риби

10:26, 03.06.2017
У Києві зафіксували 4 випадки зараження смертельною хворобою із в'яленої риби

В'ялена риба небезпечна тим, що проходить малу термічну обробку, тому може містити шкідливі бактерії (із соцмереж)

У Києві лікарі зафіксували 4 випадки зараження на смертельну хворобу - ботулізм - у результаті вживання у їжу зараженої риби, яку купували у мережевих супермаркетах міста.

Про виробника риби та заходи, що були зроблені для профілактики нових випадків зараження, розповіли у Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, більше відомої як Держпродспоживслужба.

Про перші три випадки стало відомо 30 травня, про ще один випадок повідомили 2 червня.

Про смерть однієї із чотирьох жертв ботулізму повідомила прес-служба КМДА.

"Летальний випадок захворювання на ботулізм зареєстрований у громадянина 1976 року народження, який 24.05.2017, зі слів дружини, вживав у їжу в’ялену рибу промислового виробництва", - ідеться в повідомленні київської влади.

Інформацію щодо четвертого постраждалого надала Держпродспоживслужба.

"Хворий вживав в їжу рибу в’ялену 28.05.2017, 30.05.2017 відчув погіршення стану здоров’я, 31.05.2017 звернувся за медичною допомогою - встановлено попередній діагноз ботулізм та госпіталізовано до реанімаційного відділення Олександрівської клінічної лікарні м. Києва", - розповіли у Держпродспоживслужбі.

Всі постраждалі їли в'ялену тарань та коропа.

За результатами епідеміологічного розслідування встановлено, що відповідно до Декларації виробника продукції тваринного походження – виробником рибної продукції є ФОП Меркулов А. В. (м. Світловодськ, Кіровоградської області), відправником рибної продукції є ТОВ «ЧУДО-ЮДО» (м. Світловодськ, Кіровоградської області).

Продукція була придбана у гіпермаркетах "Ашан" і "Караван" та супермаркеті "Мегамаркет".

Наразі продукція вилучена із продажу у магазинах, повідомляють чиновники.

"Особливе занепокоєння Головного управління викликає масова несанкціонована торгівля з рук продуктами харчування, у т.ч. в’яленою рибою невідомого походження у невстановлених місцях (зупинки автотранспорту, підземні переходи, приринкові території, місця масового відпочинку, привокзальні площі, та ін.), враховуючи це були направлені листи на Головне управління Національної поліції у м. Києві та Управління патрульної поліції у місті Києві вжиття невідкладних та вичерпних заходів щодо недопущення торгівлі з рук продуктами харчування у невстановлених місцях", - вчергове нагадали про небезпеку в Держпродспоживслужбі.