У США розробили татуювання-глюкометр для хворих на діабет

14:58, 07.06.2017
У США розробили татуювання-глюкометр для хворих на діабет

Приклад тату-глюкометра на шкірі свині (МІТ)

Науковці Массачусетського інституту технологій у співпраці з колегами з Медичної школи Гарварда розробили унікальне татуювання, що допоможе хворим на діабет постійно контролювати рівень глюкози в крові.

Спеціальне татуювання змінює колір від фіолетового до рожевого в залежності від того, який рівень глюкози та рН у даний момент в людини.

Проект DermalAbyss представляє собою новий підхід до біо-інтерфейсів, в яких поверхня тіла людини розглядається як інтерактивний дисплей, а саме дослідження відноситься до галузі біотехнологій.

Датчик-тату DermalAbyss відображає внутрішні обмінні процеси в організмі, тому людині, хворій на діабет, не потрібно буде колоти себе від 3 до 10 разів на день, щоб дізнатися рівень цукру в крові в домашніх умовах.

"Зараз, під час повсякденної діяльності хворим на цукровий діабет необхідно контролювати рівень глюкози, проколюючи шкіру, від 3 до 10 разів на день. З DermalAbyss ми уявляємо собі майбутнє, в якому хвороблива процедура замінюється татуюванням, яке змінює колір від рожевого до фіолетового в залежності від рівня глюкози. Таким чином, користувач може контролювати зміни кольору і регулювати потребу в інсуліні", - описують відкриття на сайті МІТ.

Вчені вважають, що датчик-тату можна буде застосовувати і в медичній діагностиці.

Випробування проводилися на шкірі свиней та дали гарні результати, повідомляє група із шести науковців.

Науковці планують розширити діапазон кольорів та продовжити клінічні випробування сенсору.