Через сотні років льоди Антарктиди розтануть - астрофізик

22:03, 20.06.2017

Внаслідок глобального потепління через сотні років крижане покриття Антарктиди розтане, і туди почнуть переселятися люди з територій, які більше не будуть придатними до життя.

 

Такою думкою поділився з «УМ» астрофізик Анатолій Іванов.

 

«Через сотні років розтане майже все крижане покриття Антарктиди, і народи почнуть переселятися саме на цю територію. Вочевидь, останні земляни найдовше протримаються саме там. Але і їм рано чи пізно все одно доведеться будувати підземні міста, аби сховатися від проблемного навколишнього простору», - сказав він.

 

За словами вченого, ці нові міста повинні бути замкнутими екологічними системами. У першу чергу це стосуватиметься фільтрації повітря і води.

 

Такі зміни клімату пов'язані з глобальним потеплінням, яке на думку астрофізика, пов'язане не з парниковими газами, як вважають більшість світових вчених, а з активністю сонця.

 

«Це прямий наслідок процесу формування Сонцем твердої темної кори, що властивий усім без винятку зіркам. Уникнути цієї закономірності ми не можемо. Зі стовідсотковою упевненістю можна сказати: кількість і площа темних плям буде весь час збільшуватись», - сказав Іванов.

 

Він уточнив, що плями на сонці викликають похолодання, але всі ці процеси будуть супроводжуватись збільшенням кількості і потужності викидів гарячої речовини з надр зірки, тому температура на Землі підніматиметься.

 

Внаслідок зміни клімату першими постраждають найтепліші території планети. На думку вченого, існування там стане неможливим і людям доведеться шукати новий дім.

 

Більше про зміну клімату, та що очікує Землю у майбутньому читайте в інтерв'ю «УМ» з астрофізиком Анатолієм Івановим.