В Україні захиститися від грипу зможуть максимум 30 тисяч осіб

19:51, 10.10.2017
В Україні захиститися від грипу зможуть максимум 30 тисяч осіб

Вакцинація - один єдиний спосіб захисту від хвороб із науково доведеною ефективністю (фото із відкритих джерел)

Чиновники, які дають дозволи на сертифікацію ліків, на початок сезону вакцинації дали дозвіл на розповсюдження лише одного виду вакцини у кількості 30 тисяч доз, а ще стосовно двох зайнялися перепискою між відомствами.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", представники пацієнтських організацій та медики висловили стурбованість затримкою з введенням в обіг вакцин для профілактики грипу та затягуванням Державною службою з лікарських засобів і контролю за наркотиками (Держлікслужба) проходження їх держконтролю.

"Міністерство охорони здоров'я нас чує, зробило все можливе, щоб вакцини (від грипу - ред.) були. Я бачив листи, накази. Перешкоджає їх появі Держлікслужба", - сказав на прес-конференції в Києві у вівторок голова правління громадської організації "Батьки за вакцинацію" Тимофій Бадіка.

Він зазначив, що згідно з інформацією Держлікслужби, в даний час перереєстрацію штамового складу на епідсезон 2017-2018 рр. пройшли чотири вакцини, проте дозвіл Держлікслужби отримала тільки вакцина "ДжіСі Флю" вже пройшла контроль.

"Держлікслужба дала дозвіл тільки одного препарату, в дуже обмеженій кількості, тільки на 30 тис. Доз", - сказав він.

Т.Бадіков зазначив, що ГО "Батьки за вакцинацію" мають намір провести акцію біля будівлі Держлікслужби і зажадати прискорення проведення держконтролю вакцин для профілактики грипу.

"Ми зберемося на мітинг біля будівлі Держлікслужби, щоб його співробітники вийшли і пояснили затримки з видачею висновків. Є ситуацію, коли громадськість візьме за горло чиновника, і буде домагатися свого права на життя", - сказав він.

У свою чергу, головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій зазначив, що, згідно з інформацією Держлікслужби, відомство проводить контроль відповідності трьох вакцин державним і міжнародним стандартам.

"З чотирьох виробників Держлікслужба видала дозвіл на використання тільки південно-корейської вакцини. Її було анонсовано близько 30 тис. Доз цієї вакцини, це мало. Навіть за власні кошти не можна буде вакцинуватися, тому, що оборот трьох вакцин від грипу ще не вирішено", - сказав він.

"Проблема в тому, що зараз найбільш сприятливий для вакцинації період, щоб сформувати імунітет, але ми не маємо чим вакцинуватися", - сказав він.

На сайті Держлікслужби повідомляється, що вакцини Ваксігрип та Інфлуенза Ваксін не отримали дозволи, бо були порушені правила зберігання контрольних доз. Через це Держлікслужба відправила вакцини на більш грунтовне дослідження, тому чекає відповіді від Лабораторії з контролю якості МІБП ДП "Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України" для проведення аналізу за всіма показниками аналітично-нормативної документації (методів контролю якості).

Лікарі наголошують, що вакцинуватися від грипу краще за місяць-два до початку епідемії, тобто у жовтні або листопаді.

Як повідомляла "УМ", в Одеській, Тернопільські та Івано-Франківській областях вирішили не пускати до шкіл та садочків дітей, які не пройшли вакцинацію від кору.