В Одесі понад півсотні дітей захворіли на кір: лікарі говорять про епідемію

18:45, 27.12.2017
В Одесі понад півсотні дітей захворіли на кір: лікарі говорять про епідемію

Вакцинація врятувала мільйони людей від смертельних інфекційних хвороб (ілюстрація із відкритих джерел)

В Одесі за тиждень понад півсотні дітей захворіли на кір: лікарі б’ють на сполох та просять батьків потурбуватися про вакцинацію.

Видання "Думская" повідомляє, що 21-27 січня в Одесі зареєстрували 56 випадків захворювання на кір.

Головний позаштатний педіатр департаменту охорони здоров'я Ганна Луньова повідомила, що приборкати хвороба не вдається.

"Наші зведення стають схожими на зведення з фронту. З середини квітня перехворіло вже 1016 осіб, серед яких 63% становлять діти", - сказала вона.

Головна лікарка Одеської інфекційної лікарні Світлана Лаврюкова проінформувала, що в листопаді в медустанову надійшло 139 осіб хворих на кір, а грудні - вже 200.

ІЛкарям доводиться розширювати "інфекційку" за рахунок приміщень інших відділень.

"На жаль, ситуація така, що починають хворіти вже діти першого року життя, які заражаються від своїх старших сестричок і братів. Також йде зростання захворюваності серед дорослих - 37% від загального числа", - зазначила вона.

Як зазначають спеціалісти, так трапляється у випадку зниженого "колективного імунітету".

Причиною зростання епідемії, на думку фахівців, залишається висока кількість не щеплених дітей - в Одесі таких 8-8,5 тисяч.

На сьогоднішній день кір забрав життя п'ятьох людей, серед яких двоє дітей, 17-річний юнак і двоє дорослих людей, які звернулися до лікарні дуже пізно.

"Вони не знали, що таке кір, і у них була пневмонія в запущеній стадії, тому через кілька годин після надходження в інфекційну лікарню люди померли", - заявила Світлана Лаврюкова.

Відзначимо, що в зв'язку зі спалахом захворюваностідержспоживслужба (колишня СЕС) рекомендувала скасувати новорічні ранки в школах, де зафіксовані випадки кору. Однак остаточне рішення цього питання залишили на розсуд директорів шкіл.

Як повідомляла "УМ", у вересні в Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській областях Міністерство охорони здоров’я вводило обмеження на відвідування дитячих садків та навчання у школах для тих дітей, які не отримали вакцини від кору за графіком. В цих областях фіксують найбільшу кількість випадків захворювання на важку інфекційну хворобу.