Пік епідемії кору в Україні очікують в лютому-березні 2018 року

08:22, 31.01.2018
Пік епідемії кору в Україні очікують в лютому-березні 2018 року

Кір - важка інфекційна хвороба, яка часто супроводжується ускладненнями, які можуть бути смертельно небезпечними (ілюстрація)

Пік епідемії кору в Україні очікують у лютому-березні 2018 року, після цього кількість постраждалих від хвороби має зменшуватися.

Про це повідомляє УНІАН.

Минулого тижня на кір в Україні захворіло майже 900 осіб, звітують в Міністерстві охорони здоров’я.

Нових летальних випадків немає, але кількість пацієнтів за тиждень зросла на 7%.

Найбільш незахищеними виявились Івано-Франківщина, Одеська область та Закарпаття, встояти від недуги вдалося лише Чернігівщині, де не зафіксовано жодного випадку захворювання.

За кілька останніх тижнів рівень щеплених людей з катастрофічних 45% вдалося підняти до 93%. Та попри такий успіх, у міністерстві кажуть, що швидко приборкати недугу вже не вдасться.

"Найвища кількість захворювань очікувалась наприкінці зими – початку весни, через це протягом лютого і в березні ми ще будемо спостерігати зростання, але будемо сподіватись, що візьмемо під контроль цю ситуацію", - розповів переможець відкритого конкурсу на посаду гендиректора "Центру громадського здоров’я МОЗ України" Володимир Курпіта.

Після кору в Україні може початися спалах захворювання на дифтерію. Поки що жодного випадку досі не зареєстровано, лише на Луганщині в одного з пацієнтів запідозрили цю недугу, проте діагноз так і не підтвердили лабораторно.

"У зв’язку з тим, що рівень охоплення вакцинацією від дифтерії залишається низьким, ризик формування спалаху доволі високий", - визнають експерти.

Тож у МОЗ закликають не зволікати з плановим щепленням від дифтерії та наголошують, що вакцин вистачає.

Сімейний лікар Ксенія Лелюк розповідає, що охочих зробити щеплення від дифтерії побільшало, але всім слід пам’ятати і про протипоказання – це застуда та певні хронічні захворювання.

"Багато-хто пропустив свої планові щеплення з 18 років. Кожна доросла особа повинна щеплюватись кожні 10 років", - нагадала вона.

Медики підтверджують, що кількість застуджених останнім днями зросла, як і хворих на ГРВІ. Проте в жодній з областей епідеміологічний поріг не перевищено, а поодинокі випадки грипу зареєстровані в семи областях.