В Україні стартувала кампанія вибору сімейного лікаря

14:47, 02.04.2018
В Україні стартувала кампанія вибору сімейного лікаря

Як записатися до сімейного лікаря розповіла Уляна Супрун (Перша міська клінічна лікарня ім.Князя Лева)

У рамках медичної реформи із 2 квітня стартувала кампанія «Лікар для кожної сім’ї», у рамках якої українці мають підписати декларацію на обслуговування у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Як повідомляє прес-служба міністерства охорони здоров’я, програма здійснюється в пілотному режимі.

Підписання декларації - це, фактично, форма заяви. З її допомогою українці повідомлятимуть, що обрали саме цього лікаря і цей заклад. Інформація про вибір лікаря міститиметься в електронній системі охорони здоров’я.

Кінцевої дати, до якої потрібно обрати лікаря, наразі не визначили, однак повідомляється, що у системі зареєстровано уже 106 тисяч декларацій, адже процес підписання подекуди почався ще 2017 року у тестовому режимі.

Обирати сімейного лікаря чи педіатра для дитини можна незалежно від місця реєстрації. Однак, є обмеження для сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів щодо кількості осіб, яких вони можуть обслуговувати у межах 900-1200 осіб.

Підібрати сімейного лікаря можна на сайті helsi.me.

Очільниця МОЗу Уляна Супрун розповіла про процес підписання декларації:

"Процес підписання декларації дуже простий:

1. Обираєте лікаря, якому довіряєте. Якщо ще не знаєте, до якого лікаря хочете ходити - не переймайтеся. Час є і встигнуть усі. Почніть розпитувати знайомих або відштовхуйтеся у виборі від медзакладу, де б хотіли лікуватися.

Зауважте, що це має бути заклад, який надає первинну медичну допомогу та він має бути підключений до електронної системи охорони здоров'я. Наразі частина медзакладів ще в процесі підключення. Заклади, що є в системі, будуть мати спеціальну позначку. Якщо ваш заклад ще не підключився - запитайте в реєстратурі, коли вони будуть готові.

2. Як визначитеся - обирайте зручний для вас час та день, беріть документи (паспорт, ідентифікаційний код, для дитини - свідоцтво про народження) та вирушайте до медзакладу.

3. Уповноважений представник медзакладу (працівник реєстратури, медсестра або лікар) введе ваші данні в електронну систему охорони здоров’я.

4. На ваш мобільний надійде СМС з кодом. Повідомте цей код представнику медзакладу.

5. З електронної системи роздрукують декларацію з вашими даними. Перевірте та - якщо все вірно - підпишіть. Вам нададуть два екземпляри, один із них ви заберете з собою, інший залишиться в медзакладі.

6. Далі працівник закладу підтвердить вашу декларацію електронним підписом і відправить у систему".