МОЗ планує скасувати дозволи на заняття народною медициною

13:45, 18.05.2018
МОЗ планує скасувати дозволи на заняття народною медициною

У МОЗ переконані: народна медицина не має нічого спільного із доказовою медициною (фото: Lenta.ru)

Очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун повідомила, що відомство готує законопроект, яким заборонять видавати державні дозволи особам, які хочуть займатися народною медициною.

"Дотепер українське законодавство визначає народну медицину, як метод оздоровлення, профілактики, діагностики та лікування, які ґрунтуються на досвіді багатьох поколінь людей, усталені в народних традиціях і не потребують державної реєстрації. Що це за методи та як їх можна обґрунтувати з наукової точки зору - доказовій медицині невідомо", - написала Уляна Супрун у Facebook.

При цьому вона відзначила, що ані наукою, ані законодавством не передбачено критерії підтвердження досвіду багатьох поколінь та усталеності у народних традиціях та будь-які методи оздоровлення, діагностики та лікування мають бути безпечними та дієвими для пацієнтів.

"Якщо сучасна медична наука не визнає практику цілителів, знахарів і екстрасенсів, як метод лікування, цього не може визнавати закон і держава. І в жодному разі Міністерство охорони здоров’я не може надавати дозвільні документи на методи, безпечність та ефективність яких неможливо гарантувати", - наголосила очільниця відомства.

Ухвалення змін до законодавства не означають, що цілительством чи народною медициною буде заборонено займатися, але пацієнти, які звертатимуться до гомеопатів чи знахарів, бачитимуть, що їхня діяльність не підкріплена жодними державними документами, а отже це не є місцем, де надається медична допомога.

Також планується заборона реклами народної медицини.

Нагадаємо, в МОЗ планують обмежити рекламу "ліків" із недоведеною ефективністю.